Baš u vrijeme epidemije krenuli u bitke s rakom grla

30.04.2021.

07:50

Autor: Vedran Kursar/Puls/B.A./HRT

Marijana Novak, Tamara Živković Ivanović i Ivan Hećimović

Marijana Novak, Tamara Živković Ivanović i Ivan Hećimović

Foto: Puls / HRT

U vrijeme pandemije, naravno, najviše govorimo o oboljelima od COVID-a. No, istodobno, traje borba i s drugim bolestima. Baš u vrijeme epidemije troje naših sugovornika krenulo je u svoje bitke s rakom grla. Dijagnoza im je iz temelja promijenila život. Ipak, uspješno su prošli operacije, liječenje, rehabilitaciju i danas su ponovno na svojim radnim mjestima. Vratili su svoj glas, a onda i hrabro progovorili o svemu.

Prof. dr. sc. Mario Bilić, dr. med., pročelnik Zavoda za tumore glave i vrata u KBC-u Zagreb, ističe kako velik broj bolesnika dolazi u uznapredovaloj fazi bolesti, kada su mogućnosti liječenja ograničene i zahtijevaju velike mutilirajuće operacije, što u konačnici za posljedicu ima trajni gubitak glasa.


Mr. sc. Tamara Živković Ivanović s Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata u KBC-u Zagreb objašnjava kako se kod laringektomiranih osoba, koje su operacijom izgubile svoj prirodni način govora, trajno promijeni put disanja.


- Od operacije do kraja života dišu na otvor na vratu koji se zove traheostoma, kaže.


S time se suočilo i troje sugovornika HTV-ove emisije Puls.


Dipl. inf. Marijana Novak počela je osjećati da nešto nije u redu prošle godine, a kako je bio prvi val koronavirusa, svi su mislili da je to u pitanju. Na posao se vratila sedam dana nakon što je došla iz bolnice poslije operacije.


- Ne možete se pomiriti s time. Vi još niste ni svjesni što se dogodilo, kaže.


- Ni vlastita obitelj ne može vas toliko razumjeti koliko netko tko je u istoj koži kao i vi, poručuje.

Doista nema razloga da se stigmatiziramo niti da se osjećamo kao građani drugoga ili trećega reda

Zlatko Miliša

Prof. prim. dr. sc. Ivan Hećimović, dr. med. prve je riječi progovorio 11. dan nakon operacije.


- Bio sam i zatečen i iznenađen snagom, ali i razgovijetnošću tog govora. Naravno da sam to odmah podijelio s obitelji preko telefona, što je izazvalo silno oduševljenje i velike emocije, kaže.


- Doista nema razloga da se stigmatiziramo niti da se osjećamo kao građani drugoga ili trećega reda, naglašava prof. dr. sc. Zlatko Miliša s Filozofskog fakulteta u Osijeku.


Tamara Živković Ivanović naglašava kako je svaka rehabilitacija individualizirana, a u velikoj mjeri pomažu klubovi liječenih bolesnika, kojih je u Hrvatskoj deset.


Na njezinu inicijativu je osnovan i zbor ljudi bez glasnica, gdje su, kaže, svi dobrodošli - pod uvjetom da znaju pjevati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!