22:18 / 25.02.2021.

Autor: Mirna Dvoršćak/T.V./Puls/HRT

Profesor Grabarević - veterinar i poeta

prof.

prof.

Foto: HTV / HRT

Kada netko na poslu razudi slona, što je inače hrvatska riječ za obdukciju, a popodne dođe kući i napiše kakvu dobru poeziju, slutite da je riječ o pravom renesansnom čovjeku. Profesor Željko Grabarević veterinarski je patolog. Specijalizirao je tumore. Autor je sedam sveučilišnih udžbenika, stotina znanstvenih publikacija. Njegovi ga studenti - obožavaju, a pokoja njegova pjesma dobila je i note.

Ne bi li utvrdio uzrok njihove smrti profesor je razudio krokodile, nilske konje, zmije i čime se rijetki mogu podičiti - 4 slona.

Iako je patolog postao slučajno, zbog otvorenog mjesta na fakultetu, nakon nekog vremena patologija je ostala ljubav. Ali nije patologija samo dvorana za sekciju. Jednako je važan i mikroskop. Profesorovo područje istraživanja su tumori.

Napisao je 300-tinjak znanstvenih radova, autor je ili koautor sedam sveučilišnih udžbenika. U šali kaže - udžbenik iz patologije ispod 800 stranica jednostavno - ne vrijedi. Studenti ih, čini se, rado čitaju.

- Profesor Grabarević je jedan od najposebnijih profesora s kojim sam u životu imao čast surađivati i od njih učiti. I čast mi je da imam tako renomiranog profesora koji ima enormnu količinu znanja i koji to svoje znanje nama studentima prenosi na sebi svojstven način, humorističan način, kroz humor nas animira da bismo mi slušali o toj temi, rekao je Jure Copić, student 5. godine.

Na razumnoj udaljenosti od fakulteta, uz pokoju cjepanicu u peći, nastaju reci koje profesor najradije piše - njegova poezija.

Prva je pjesma nastala iz inata. Nije mu se dopala jedna tuđa, bio je izazvan da napiše bolju. Rezultat su četiri zbirke pjesama.

- I onda sam shvatio da osjećam potrebu, fizičku potrebu. Imao sam neke probleme, pio sam terapiju ali otkad sam počeo pisati pjesme, prestao sam piti Gastale, kaže prof. Grabarević.

Neke ljude trebali biste poznavati. Profesor Grabarević jedan je od njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!