Vedrana Habela vode osjećaji - prije svega osjećaji za potrebe drugih. Kaže da je u borbi sa sustavom htio odustati stotinu puta, ali onda se sjeti Amelie, Ivana ili Marine - mladih ljudi s invaliditetom. I krene dalje. Za njih Vedran organizira kuharske radionice.
- Poanta je ne da samo zaposlimo osobe s invaliditetom, nego da one postanu stručnjaci koji će prenositi znanje drugim mladim naraštajima. Da osoba s invaliditetom bude mentor. Onda smo mi napravili revoluciju, kaže Veran, idejni začetnik i organizator 'Amorove žlice' gastro natjecanja u hotelu Hilton.
Već godinama Vedrana muče neka pitanja: "Zašto sustav ne radi svoj posao kako treba vezano za djecu s invaliditetom?, Zašto moj susjed nema osnovnu kulturu za odnositi se?, Zašto im u dućanu ne otvore vrata? Zašto živimo u sustavu koji je nepravedan?, pita se i dodaje - "a stvari su u biti vrlo jednostavne".
Vedran je kuhar koji je kuhao i za predsjednike. Uz to je završio i studij ekonomije i managmenta. A onda je shvatio da ako ujedini svoja dva zvanja može pomoći mnogima. Njegove kuharske radionice postoje već 13 godina i na njima Vedran osobe s invaliditetom, djecu bez roditeljske skrbi i djecu u nepovoljnom položaju uči kuhati.
- Oni savladavaju izuzetnu tehnologiju, igre o živežnim namirnicam - ne samo da bi se zaposlili. Neki od njih nisu radno sposobni, ali su spremni za samostalan život i smatramo da je i to veliki uspjeh, kaže Vedranova supruga Silvija. Rezultati su im odlični - posao je našlo 90 posto polaznika radionica.
Da je zaživio, odlične bi rezultate imao i centar za inkluziju 'CookBook'. Primjer je to inkluzije u punome smislu - osobe s invaliditetom su i među osobljem i među gostima. Otvoren na Valentinovo 2020., načet je potresom, zatvoren koronom, sada pred prisilnom selidbom jer zemljište je gradsko.
Silviji i Vedranu pomaganje onim najslabijima više nije nešto što rade, to je postao način života.
Više pogledajte u videoprilogu!