COVID i kućni ljubimci. Treba li dizati paniku?

20.03.2021.

09:47

Autor: Tanja Kanceljak/Puls/HRT/V.G.

Kućni ljubimci i koronavirus

Kućni ljubimci i koronavirus

Foto: Puls / HRT

Jeste li znali da u izolaciji ne bismo smjeli biti ni sa psima ni mačkama. Jer koronavirus s nas može prijeći i na njih. Ono što je zanimljivo jest da kućni ljubimci ne mogu zaraziti nas, ni jedni druge, pokazuju dosadašnja znanstvena istraživanja. Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu upravo istražuju ljubimce iz COVID-pozitivnih kućanstava. Kako se mogu zaraziti? Kakve tegobe imaju? Ostaju li im posljedice? Znanost još traga za mnogim odgovorima.


Kim Korpes ima tri psa, dvije mješanke i bordošku dogu. Nakon što je njezinoj sestri potvrđen koronavirus, izolirala se od obitelji i ljubimaca. Iako nisu pokazivali simptome, veterinarka je kod sva tri psa pronašla granični konjunktivitis.

- To je u korelaciji s onime što su znanstvenici dokazali u ovom istraživanju, da dosta pasa razvija konjunktivitis, rekla je Kim Korpes.

Njezin kolega Vladimir Stevanović s Veterinarskog fakulteta kaže da je sada, nakon što je utvrđeno da Hoa ima protutijela na koronavirus, najvažnije pratiti stanje da se ne bi razvile komplikacije.

- Ono što bi trebalo dići uzbunu je ukoliko se pojavi proljev, teško disanje, osip po koži, problemi s očima, to su opći simptomi. Ovo je samo dokaz da je bila u kontaktu s virusom jer PCR je bio negativan, rekao je Stevanović.

Cilj istraživanja o utjecaju COVIDA-19 na kućne ljubimce je vidjeti koje su posljedice i simptomi, ali i kako se kod kućnih ljubimaca može prevenirati infekcija.

Hoa, pas koji je bio pozitivan, klinički je imao sasvim uredan nalaz, bez promjena na plućima, u krvnoj slici ili u biokemiji.

- Niti u jednom trenutku se nisam bojala da bi Hoa mogla zaraziti mene ili nekog od starijih ukućana. Nadam se da će takvo mišljenje imati i drugi vlasnici pasa. Mislim da je jako važno naglasiti da ljubimci nas ne mogu zaraziti, nego mi njih, kazala je Kim Korpes.

Stevanović dodaje da su imali slučajeve pozitivnih kućnih ljubimaca, dok istovremeno njihovi vlasnici nisu bili pozitivni.

- Svaki put kad bi se vlasnici testirali imali bi protutijela, rekao je.

Prijenos virusa s psa na pas nije dokazan, a sva dosad provedena istraživanja pokazuju da kućni ljubimci nisu primarni izvor bolesti. Količina virusa koju oni izlučuju nije dovoljna da zarazi drugu životinju ili čovjeka, kaže Stevanović.

- Šansa da kućni ljubimac donese koronavirus kući je gotovo nikakva, poručuje. 

Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!