Daruvarski ugostitelji svojim gostima jačaju imunitet

02.02.2023.

08:25

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Daruvarski ugostitelji svojim gostima jačaju imunitet

Daruvarski ugostitelji svojim gostima jačaju imunitet

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Ljuti fiš, salata od celera, palenta s kurkumom - neka su od jela kojima daruvarski ugostitelji svojim gostima jačaju imunitet. Dio je to gastronomskog brendiranja Daruvara putem projekta "Šesti element" koji provodi Turistička zajednica Daruvar-Papuk.

U perjanici turizma Bjelovarsko-bilogorske županije autohtona, ali i neka nova jela jamac su većeg zadovoljstva gostiju. Upravo to nudi "Šesti element" u koji su uključeni baš svi daruvarski ugostitelji koji nude jela.

- S ciljem da kreiramo jela u sklopu njihovih postojećih ponuda i menija kako bi se na taj način gastro scena povećala. U sklopu tog projekta su kreirane dvije teme u dogovoru s ugostiteljima i to Jela za jačanje imuniteta i drugi meni Daruvarski parovi, rekla je Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke  zajednice Daruvar-Papuk.

Sljubljuju tako vina i pivo s daruvarskog područja i jela u kojima prevladavaju namirnice domaćih proizvođača.

- U svijetu to i više nije novost. Kod nas jest jer pivo je kao kategorija bilo je zanemarivano do pojave crafta, tako da pivo kao kategorija može ponuditi više od osvježenja uz neki koncert ili sportski događaj, rekao je Krešo Marić, majstor pivar/Pivovara Daruvar.

Ne ide svako pivo uz svako jelo, a ni svaka namirnice ne utječe jednako na imunitet. Na jelovnicima su se tako našli hren, kopar, kupus, špinat... Prije osmišljavanja jelovnika - svi su prošli radionice.

- Informirali smo ih na koji način pojedine namirnice utječu na imunitet, pa su oni osmislili svak barem po jedno jelo koje jača imunitet, znači da bude vizualno ugodno, a opet s druge strane da ima barem jedan sastojak za imunitet u jačoj dozi bilo da se radi o ljutoj papričici, kurkumi, medu..., rekla je Karin Mimica, voditeljica projekta.

Jela ne mogu izliječiti, ali mogu zaliječiti, ispuniti nas energijom. Kada se to spoji s dobrom kapljicom - zadovoljstva ne manjka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!