Dodijeljene Plave vrpce Vjesnika

01.12.2022.

20:16

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Vicko Dragojević/

Spašavanje na moru - dodijeljene "Plave vrpce Vjesnika"

Spašavanje na moru - dodijeljene "Plave vrpce Vjesnika"

Foto: HTV / HRT

Priznanja Plava vrpca Vjesnika dodijeljena su roniocu Branislavu Danevskom iz Pule u pojedinačnoj te posadi grčkog LNG tankera Gaslong Glasgow pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Alena Gospića u momčadskoj konkurenciji u četvrtak navečer u dubrovačkom Hotelu Dubrovnik Palace.


- Nastavlja se tradicija dulja od pola stoljeća. Kada dođe do nezgode na moru, nema predumišljaja, reagira se ljudski, brzo. Stoga se i ove godine dodjeljuje Plava vrpca Vjesnika u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji. To je nagrada koja svima koji žive uz more i od mora znači jako puno, kazao je Vicko Dragojević u javljanju za Dnevnik HTV-a.


- U pojedinačnoj konkurenciji nagrađen je ronilac iz Pule Branislav Danevski. On je u svibnju u ranim jutarnjim satima otprilike 17 milja od Pule spasio dvije pomorkinje čija se jedrilica prevrnula, izvijestio je Dragojević o laureatu u pojedinačnoj konkurenciji. 


Dodao je kako o tome koliko je bila žestoka konkurencija govori i to da je u istoj kategoriji bio nominiran i Mario Orlandini, ronilac s Mljeta koji je kod otočića Glavat po vjetru od 30 čv. i uzburkanom moru spasio čak devetero turista iz potonule izletničke brodice. Nažalost, voditelja te brodice nije uspio spasiti. 


- U momčadskoj konkurenciji Plavu vrpcu Vjesnika osvojila je posada grčkog LNG tankera "Gaslong Glasgow" pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Alena Gospića. Oni su u Yucatanskom prolazu36 milja od otoka Kube, u studenom  2021. spasili čak 17 kubanskih migranata čija je drvena brodica puštala more, rekao je Dragojević o ovogodišnjim laureatima.  


U prilogu pogledajte izjave laureata .

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. književnik Ratko Zvrko, tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Od gašenja lista Vjesnik, nagradu dodjeljuje Sindikat pomoraca Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!