Istrijan Dragan već dva desetljeća ide u izlov školjaka

24.11.2024.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Anita Bartolović/V.G./More Pula/HRT

Dragan Vasić već dva desetljeća ide u izlov školjaka. U lov na ukusne morske delicije najčešće ide sam, i zbog mira i zbog udobnosti na gumenjaku. Jednako tako, treba osigurati i mjesto za školjke, pa ga mi pratimo na brodu s kapetanom Mirsadom.

Sidro baca i Dragan. Polako osigurava poziciju i sprema opremu za zaron. Prije zarona idemo po nekoliko informacija.

- Imamo ronilačku opremu, odijelo, peraje, maska, ronilačke boce. Zaronimo na dno i tražimo jednu po jednu, sve je ručni ulov, nema mreža, svaki organizam prođe kroz naše ruke, kaže Dragan Vasić, predsjednik koordinacije školjkara u Obrtničkoj komori Istarske županije.

Bacamo se na posao. Brodom smo se udaljili zbog sigurnosti, a Dragan stavlja mrežu u koju će spremiti ulov s morskog dna.

More nije mutno, pa Dragan bez problema već uočava prve kvalitetne komade. 

Nakon dva sata traženja, kopanja i skupljanja na dubini između pet do deset metara, izlazi s dobrim ulovom. 

- Ulov je bio kvalitetan, imamo prnjaviee, u Istri ih zovemo dondole, i imamo kunjke ili mušule. Da je bar ovako svaki dan, bilo bi dovoljno, kaže Dragan Vasić.

- Idemo otvoriti jednu, prnjavicu ćemo okrenuti naopako, zavrtjet ćemo je i napraviti jedan rez da joj odvojimo mišiće od školjke, onda ide malo bijelog papra i malo limuna, naravno uz čašu šampanjca, bilo bi dobro, dodaje.

Izlovna područja školjaka na zapadnoj obali Istre podijeljena su na četiri priobalne zone, dok su ona na istočnoj podijeljena u dvije. Školjke se najviše izlovljavaju ljeti, no na njihovu brojnost sve više utječu i klimatske promjene.

- Ovo ljeto da smo imali cvjetanje mora koje je navodno došlo od rijeke Po, znači sa suprotne strane Jadrana. Plahte su plivale po moru i onda te plahte padnu na dno i pokriju sve organizme koji nisu migrantski, njima spriječe dovod kisika i jednostavno počinju odumirati, govori Dragan Vasić.

- Imamo uzgajališta od Savudrijske vale pa sve do Raškog zaljeva tu je Tar Vabriga, Limski kanal, Pomerski zaljev, Budava, Raški zaljev. Nemamo dovoljno za potrebe Istarske županije, bilo bi dobro da se šire uzgojna područja. Potražnja je veća od kapaciteta uzgoja, dodaje.

Ističe kako nema straha da će u Istri zafaliti školjaka.

- Imamo mora dovoljno, samo treba u prostornim planovima napraviti uzgojna područja uz konzultaciju s uzgajivačima, ribarima i sa znanstvenicima gdje je najpogodnije za uzgoj školjkaša, govori Dragan Vasić.

Povećanjem uzgojnih područja možda bi se zasitila gurmanska nepca, no važnije od toga, pridonijelo bi se očuvanju školjkaša na jadranskom dnu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora