07:34 / 16.02.2021.

Autor: Ana Dobrović/More/HRT

Dugo putovanje prema boljem životu na otoku

Borba za bolji život na otoku

Borba za bolji život na otoku

Foto: More/HTV / HRT

Život na otoku, i ljeti i u ova hladnija doba, uvijek ima prioritete u što kvalitetnijem rješavanju problema, kojih nije malo. Otočki sabor ove godine obilježava 20 godina rada i postojanja. Objedinjeni u Udrugu, otočani lakše kreću na put ka boljem životu.

- Udruga Otočni Sabor osnovana je u Zadru 16.siječnja 2001.. Sastalo se preko 130 otočana sa 35 hrvatskih otoka kako bi prema vlastima zajednički krenuli sa svojim problemima. Prvi predsjednik je bio pokojni Zlatko Sorić. Jedna od njegovih prvih inicijativa je da Hrvatska proglasi gospodarski pojas na moru, priča predsjednik Otočnog Sabora Denis Barić.

- Cilj nam je bio pomoći našim otočanima kako bi imali bolje uvjete života. Oni nisu baš bajni, pogotovo zimi. Jednostavno smo htjeli kroz zakon pokrenuti državni aparat. Kroz ovih 20 godina nije bilo zakona koji nismo pratili, a puno njih država donosila i uz našu pomoć, dodaje član vijeća Otočnog Sabora i jedan od osnivača Lenko Garbin.

Jedan od bitnijih prioriteta bio je približiti otoke kopnu, i u tom je dijelu napravljen veliki pomak. Inicirali su izmjene Zakona o obalnom pomorskom linijskom prometu na temelju kojega svaki otočanin na svoj otok povlaštenom kartom. Inicijativa je potekla po uzoru na slične zakone u Norveškoj i Švedskoj, kako bi otoci bili dobro povezani. Iako bi, dodaje Garbin - to moglo možda biti i bolje.

Kako mladima omogućiti rad i život na otoku, to je ono što, kažu, treba rješavati, pronaći modalitete, ponuditi projekte koji će to potaknuti. Nema budućnosti ako na otoku ostanu samo umiroljenici, a mlade treba privući tako što će ih se rasteretiti davanja državi. Prioritet im je, kaže Barić - da se Zakon o otocima implementira u druge zakonske odredbe. Kako bi otočani imali manje problema oko gradnje i osnivanja OPG-ova.

Pokreću otočani i šire angažmane u pronalaženju rješenja, prema Europi. Otočni Sabor dio je europske grupacije koja se bori za europske otoke. Punom parom ova Udruga plovi i dalje, kako bi otoke Jadrana vratili u život i omogućili otočanima bolja buduća vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!