Dva nova odjela za smještaj osoba s demencijom

20.01.2023.

07:07

Autor: Dinko Kreštalica/I.B./Hina

Demencija

Demencija

Foto: Doboro jutro, Hrvatska / HRT

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je oko 90 tisuća osoba oboljelih od demencije - velik je to javno zdravstveni problem koji ne zahvaća samo oboljelu osobu već i članove njezine obitelji. Riječ je o progresivnoj i teškoj bolesti u pravilu starije populacije. Dom za starije osobe Sveta Ana u Zagrebu, prošle je godine otvorio dva novouređena odjela za smještaj osoba s demencijom.

Sve je veća potreba za ustanovama koje bi mogle smjestiti osobe s demencijom, no, kako to obično biva - kapaciteti su nedostatni. U novim odjelima Doma za starije Sveta Ana za oboljele od demencije - imaju kapacitet od 38 kreveta - no svakom se oboljelom treba prilagoditi i posebnu pažnju posvetiti.

- Bitno da ih se potiče na što više aktivnosti, da ih što više izvode samostalno, znači ako se ne mogu sjetiti što trebaju napraviti da ih se verbalno potakne na izvođenje, jer se na taj način oni automatski sjete što trebaju napraviti i izvode radnje automatski, time im potičemo bolju motoriku i bolje kognitivne funkcije, ističe radna terapeutkinja Doma za starije osobe "Sveta Ana" Kristina Bistrović.

Oboljele treba poticati da što više aktivnosti obavljaju samostalno, treba im se obraćati kratkim, jednostavnim i jasnim rečenicama.

Ovdje su smješteni u jednokrevetne ili dvokrevetne sobe, za oboljele je tu dnevni boravak, soba za opuštanje, educirana radna snaga.

- Nije problem ako ne znate gdje ste ostavili ključeve, ali je problem ako ne znate čemu služe ti ključevi, to je već dio bolesnoga, a ovo prvo što smo rekli, da zaboravljamo određene stvari, to je radi života i dinamike u kojem zapravo živimo, objašnjava Karolina Martinuš, ravnateljica Doma za starije osobe "Sveta Ana" u Zagrebu.

U Zagrebu je oko 17.000 oboljelih od raznih oblika demencije, a u 4 zagrebačka doma za starije koji ovakve odjele imaju, mogu prihvatiti ukupno 84 oboljele osobe.

- Problem je zapravo u standardima koji su prilično visoki u smislu osiguranja prostora, opreme, a onda i djelatnika, kaže voditeljica Odjela skrbi o osobama starije životne dobiu Zagrebu Andreja Ninić.

Zato je sada cilj, barem u Zagrebu, u svakom domu za starije osigurati ovakav odjel, jer im se uz stručnu pomoć kvaliteta života itekako može poboljšati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!