Zdrava hrana ili pesticidi na tanjuru
Foto: Ilustracija / Shutterstock
Ekoproizvodnja nije samo način uzgoja, već filozofija življenja i povratak prirodi, poručuju domaći stručnjaci i proizvođači. Agronom Ivan Veselić, koji se već godinama bavi ekološkom proizvodnjom, ističe da je riječ o proizvodnji žive hrane.
– To je hrana koja raste iz tla. Vrlo je bitno ljudima naglasiti da se u takvoj poljoprivredi ne upotrebljavaju kemikalije, umjetna gnojiva ni herbicidi. Nutritivnost tih proizvoda je iznimno vrijedna – oni ne nakupljaju ogromne količine vode, kao što je slučaj kod konvencionalne proizvodnje, već sadrže više šećera i bogatiji su okusom i mirisom. To je hrana koja ljude vraća u djetinjstvo, u okuse koje su nekada poznavali, kaže Veselić.
"Prelazi se propisana sigurna granica"
Njegova majka,
Tihana Veselić, osnivačica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, naglašava kako je upravo takva hrana – zdrava hrana.
– Sva je hrana zdrava, ali u svakoj se nalazi određena količina konzervansa. On je, doduše, u dozvoljenim granicama po jednom proizvodu, no ljudi dnevno pojedu mnogo različitih namirnica koje sadrže konzervanse. Kad se to sve zbroji, prelazi se granica koja je propisana kao sigurna, upozorava Veselić.
"Pesticidi su posebno opasni za djecu"
O važnosti smanjenja upotrebe pesticida posebno govori mag. ing. prosp. arch.
Sonja Karoglan Todorović, konzultantica za održivost.
Ističe kako su pesticidi posebno opasni za djecu.
– Čak i kada se koriste u dozvoljenim količinama, treba uzeti u obzir razliku između težine odrasle osobe i djeteta. Opterećenje pesticidima za male organizme, poput djece, mnogo je veće i opasnije. Iako je određena količina pesticida zakonski dopuštena, nitko ne provodi istraživanja o njihovom utjecaju na djecu – a to je iznimno važno, naglašava Karoglan Todorović.
Gledajte Dulum zemlje na HTV1 i HRTi
Obitelj Veselić već dugi niz godina posvećena je uzgoju ekološke hrane. Njihovo svježe voće i povrće svakodnevno završava na stolovima škola diljem Hrvatske kroz posebne prehrambene programe.
Osim toga, sami organiziraju dostavu svojih proizvoda izravno kupcima, čime promiču važnost kratkog lanca opskrbe i svježe, domaće hrane.
Priču o ovom inspirativnom obiteljskom gospodarstvu donosi emisija "Dulum zemlje", koju možete pogledati na multimedijskoj platformi HRTi.
Sve novosti i zanimljivosti iz serijala pratite i na službenim profilima Hrvatske radiotelevizije na Facebooku i Instagramu.
Nove epizode emisije Dulum zemlje emitiraju se ponedjeljkom u 20:15 na Prvom programu HTV-a.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!