Paški sir ima svoj dana - Feštu od sira u Kolanu

06.09.2025.

19:58

Autor: Edi Škovrlj/V.G./Dnevnik/HRT

Ovjenčan brojnim svjetskim nagradama, paški sir ima i svoj dan - Feštu od sira u Kolanu. Ovogodišnja je okupila sve paške proizvođače, ali i sirare iz drugih hrvatskih krajeva. Pažani su na feštu došli sa "zlatnim zalihama" jer sve što proizvedu odmah i prodaju, posebno u sezoni.

Njegova je glavna tvornica – hodajuća, 35 tisuća ovaca. Potom vrijedne paške ruke stvaraju magične sirne kolute.

- Kolan je glavni grad sira na Pagu, kaže nam Tonći.

Ovca je stoljećima otok hranila. Ispaša satkana od aromatičnog bilja u meso i sir pretočena tajna je kvalitete dvaju glavnih simbola Paga.

- Janjetina definitivno i paški sir, kaže Luka.

Svaka kap mlijeka u sir se pretvara. Bio paški, kolanski, novaljski, povljanski ili iz nekog drugog otočnog mjesta, za nepce je prava fešta.

- Savršen je, savršen, kaže Milna.

Pažani se sa sirom ponose, sa svih svjetskih natjecanja pobjede donose.

- To je sir koji je u Europi dobio najviše priznanja, ističe Šime Gligora, načelnik općine Kolan.

Sir na Pagu kultni status ima od njega se živi u njemu se uživa. Tomislav je umalo zbog sira i brak izgubio.

- Kad se za to odlučiš, zaljubiš se u tu ovcu i to je to, kaže Tomislav.

- Muž je upravo izjavio, pored mene žive, a sa mnom je u braku 20 godina, da je zaljubljen u ovcu. Na Pagu ima 35 tisuća ovaca, ja nisam vidjela ljepšu od mene, kaže Smiljana.


Slažemo se, ali gozba na Pagu bez sira - ne može.

- Fešta je fenomenalna, gušt je doći svake godine, ima odlične hrane, ističe Hrvoje.

- Ja sam iz Vijetnama i jako volim Paški sir, kaže Kejti.

Za dobru atmosferu ne treba puno, feta i dec otočkoga vina, hedonistička je formula znana od davnina.

- Ja bih uvijek prije janjetinu, ali sir je sir i uvijek prije janjetine, kaže Gojko.

Bio je ovo čovjek iz Ravnih Kotara, a evo i jelovnika sladokusca s Paga.

- Najdraža je janjetina s ražnja, pa lešo pa s gradela, onda sir i pršut, kaže Emil.

Čiji je bolji, ukusniji, slađi, koji bolje ide uz pršut, a koji uz vino, prilično je relativno. Jer svaki uz sve paše, kamo sreće da ga je još više.

- Ukupna godišnja proizvodnja je 150 tona, kaže Martina.

Netko sir jede na početku, a netko na kraju dana.

- Navečer uz rajčice, kaže Marija.

Ovaj Paški baš je takav pa se može jesti kroz cijeli Božji dan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora