20:31 / 30.01.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/IMS/HTV

Generacijska obnova hrvatskog sela

Proizvodnja sira

Proizvodnja sira

Foto: Dnevnik / HRT

Mjerama ruralnog razvoja država pokušava mlade poljoprivrednike potaknuti da ostanu na selu i tako pomognu generacijskoj obnovi ruralnog prostora. Zato ne iznenađuje da su baš oni najviše zainteresirani za dvije mjere - onu od 50 tisuća eura i od 15 tisuća za mala gospodarstva. Obje potpore u cijelosti su - nepovratne.

Od davnina, u slavonskom selu Grabarje živi se od govedarstva i svinjogojstva. Dviju proizvodnji - danas na tankim granama.

- Ja sam svoj posao naslijedio od oca, on od djeda. Bavimo se tim poslom već tri generacije, imam sinove, trojicu, kaže Ivica Ribičić.

U staji i tovilištu - 70 domaćih simentalaca. Radi se od jutra do mraka.

- Sve poslove tu na gospodarstvu obavljamo zajednički, svi. To se vidi, svi znaju i uz puno rada i odricanja može se opstati na selu, kaže Stjepan Ribičić

Sretan je, kaže, što je sin Ivica dobio potporu za mlade poljoprivrednike. S nepovratnih 50 tisuća eura kupili su strojeve, proširili proizvodnju mesa, pokrenuli i novu.

- Shvatili smo da se od mlijeka ne može živjeti i krenuli u proizvodnju sira, to su kuhani sirevi, kaže Marija Ribičić

Ni oni kao ni malo gospodarstvo obitelji Butorac, nemaju dovoljno vlastite zemlje. Čekaju natječaj za državnu...

- Kad bi dobio još 5 hektara onda bismo se proširili na još 10 krmača i razvili veću proizvodnju, kaže Željko Butorac, Grabarje.

S nepovratnih 15 tisuća eura potpore povećao je broj tovljenika, u posao uključio i sina. I oni i Ribičići ostaju ovdje - svoji na svome.

Baš to je temelj generacijske obnove hrvatskog sela koji bi novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu trebala jače poduprijeti i država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!