Na poljima u Podravini u punom je zamahu berba graška! Samodostatnost u proizvodnji hrane i oslanjanje na domaće, lokalne resurse sve je češća tema ne samo u Hrvatskoj nego i drugim zemljama. Zbog toga se sirovina za preradu nastoji osigurati na domaćim poljima i u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
Tomislav Tomijek iz Koprivničkih Bregi na svojim je poljima, uz pšenicu, kukuruz i šećernu repu, ove godine posadio i grašak.
Dobro je rodilo, na hektaru zemljišta ubrao je 8 tona. Osiguran otkup i poznata cijena jedan su od razloga zbog kojih ozbiljno razmišlja da sadi više povrća.
- Možda ćemo i na rajčicu krenuti, evo i ciklu ugovaraju pa ćemo vidjeti. Uglavnom, moram reći zadovoljan sam i s prinosom, godina je bila kakva je bila, ali je bilo sve ok, kaže Tomislav.
Grašak se bere na 130 hektara i očekuje se da će se u pogonima prehrambene tvrtke iz Koprivnice ove godine preraditi oko 850 tona.
- Ugroze koje su posljedica klimatskih promjena i poremećaja u opskrbnim lancima jednostavno nas tjeraju u smjeru da proizvodnja mora biti maksimalno lokalnog karaktera. Mi tu vidimo dosta veliku priliku za sebe i za naše kooperante tako da dinamično ulažemo u znanje i tehnologiju u posljednje vrijeme, povećavamo efikasnost poljoprivredne proizvodnje, kaže Ivan Ostojić, član Uprave zadužen za poljoprivredu.
Gotovo dva i pol milijuna eura u posljednje dvije godine ulaganja su u poljoprivrednu mehanizaciju, navodnjavanje i poboljšanje kvalitete zemlje. Berbom graška počela je sezona berbe i prerade industrijskog povrća uzgojenog na hrvatskim poljima. Nakon graška slijedi cikla, krajem mjeseca krastavci i rajčica te paprika.
Očekuje se da će se na površini od 566 hektara osigurati oko pet tisuća tona raznoga povrća.