Hrvatski jezik za mame i djecu iz Ukrajine

07.04.2022.

16:50

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Učenje hrvatskog jezika za izbjeglice iz Ukrajine u Dubrovačkoj čitaonici

Učenje hrvatskog jezika za izbjeglice iz Ukrajine u Dubrovačkoj čitaonici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na dubrovačkom je području sigurnost od pakla rata pronašlo stotinjak Ukrajinaca, najviše žena i djece. Kako bi se što bolje snašli u novoj sredini, u Dubrovačkim knjižnicama za njih je organizirano učenje osnova hrvatskoga jezika.

Irina Vaschenko je iz Ukrajine došla u Dubrovnik prije nešto više od dva tjedna. S majkom i troje malodobne djece napustila je svoj dom u blizini Kijeva, oko 30 km od Irpinja i Buče. Nasmijana i vedra, ali ne i spokojna.

- U kontaktu sam s obitelji u Ukrajini. Tamo mi je ostao najstariji sin. On ima 25 godina i ne može izaći iz Ukrajine. U Donjeckoj oblasti, na ratištu mi je muž, kaže.

Za Irinu, i sve poput nje, u Dubrovačkim se knjižnicama jednom na tjedan održavaju radionice gdje se upoznaju s hrvatskim jezikom.

Uče se, kaže magistra ukrajinskog jezika i književnosti Marinka Ulaga - uglavnom osnove jezika i fraze. Učenje se prilagođava interesu i potrebama osoba koje uče jezik te njihovom napretku.

I dok odrasli svladavaju osnove hrvatskoga jezika, istodobno će ih na Dječjem odjelu svladavati i mališani. Počeli bi s osnovama, dodaje Ulaga - s pozdravima, bojama, brojevima i osnovama jezika koje bi im mogle koristiti.

Dvije magistre ukrajinskog jezika trude se, i malima i velikima, olakšati dolazak i boravak u novoj sredini.

- Ponekad se šalim kako su mi se dolaskom u Dubrovnik ostvarili svi snovi. Susrećem jako dobre ljude, puno nam pomažu i zato se dobro snalazim ovdje, kaže Irina.

A koliko je to dobro - uvjerila se i ekipa HTV-a. Učenjem jezika lakše će se asimilirati, ali i barem nakratko skrenuti misli s patnje koja ih je zadesila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!