Filip mora na tešku operaciju srca i treba vašu pomoć

04.02.2022.

17:00

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Obitelj Ćurko

Obitelj Ćurko

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pred sedmogodišnjim Filipom Ćurkom četvrta je operacija srca. Troškove zahvata u Italiji pokrit će HZZO, no putovanje i tromjesečni smještaj veliki su izdatak za obitelj. Pokrenuta je akcija za pomoć Filipu.


Branka, Filip, Dean, Tin i trogodišnji Vito. To je porečka obitelj Ćurko.

Zaigrani mališani ne razlikuju se od dječaka svoje dobi. Ali budno oko mame i tate ipak otkriva malu zabrinutost. Jer Filipov osmijeh ipak skriva dijagnozu - tešku srčanu manu - sindrom hipoplastičnog lijevog srca. Pučki rečeno - Filip je rođen s pola srca. I slijedi mu nova operacija. I baš se za Valentinovo odvaja od mame i braće. Tata će s Filipom.

- Situacija će biti sad malo teža nego inače, pošto je stanje pandemije, moram nažalost biti sam s njim u najtežim trenucima, 24 sata na raspolaganju tj. najjača podrška, kaže Dean Ćurko, otac.

Teško je to razumjeti, znaju to samo roditelji koji prolaze slične sudbine, govore roditelji Ćurko.


- Teško, jako teško. Puno je tu patnje, boli, puno odricanja, neprospavanih noći, pogotovo nakon prve operacije kad je bio beba, dižemo se po noći, provjeravamo diše li, kako srce kuca, hoćemo li se ćemo znati snaći, kaže Branka Ćurko, majka.

Snalaze se itekako dobro, sedam godina već. Ali svaka operacija i tri mjeseca bolnice znače velike izdatke za ovu obitelj. Tu su uskočile porečke volonterke.

- Nastojimo biti od pomoći sugrađanima koji su u potrebi, a pokazalo se da ova potreba nadilazi sve druge jer je u pitanju život i to život dječaka. Tko god je voljan i željan i u mogućnosti zaista svačija pomoć će nam itekako dobro doći, kaže Nataša Cvijanović, grupa Građani za građane, inicijatorica humanitarne akcije.

Kako - sve piše na stranici Facebook grupe Građani za građane.

Ali važno je reći - pomažu i braća. Stariji Tin, uvijek je tu uz brata. Nađe malo vremena i za sebe, pa baš ovako lagano uz svoju ekipu ostvaruje i rukometne pobjede, pohvalio se. Ali i lijepim bratskim odnosom.

- Kao svaki drugi zdravi dečko, igramo se u sobi, često igramo memory i Čovječe ne ljuti se i lijepo nam je, kaže Tin Ćurko.

Potvrđuje to sramežljivo i Filip i dodaje samo ono što najviše voli:

- Igrati se, priznaje.

A Vito - pa on je još skroz zaigran. Nadamo se da će takav biti i Filip nakon operacije i na jesen u prvi razred krenuti zdrav.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!