Istarski pjenušci na francuski način

29.12.2022.

07:03

Autor: Klara Dujmović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Istarski pjenušci na francuski način

Istarski pjenušci na francuski način

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Jacqueline i Olivier dolaskom u Istru, počeli su ostvarivati svoje snove. Liječnici po struci, oduvijek su bili opčinjeni vinom. U maloj vinariji proizvode vlastito, a kako dolaze iz Francuske, nisu mogli bez dodira s onim po čemu je ta zemlja i najpoznatija - pjenušcem.

Jacqueline i Olivier u malo su Gračišće u središnjoj Istri stigli prije desetak godina. I trajno se nastanili. Ovdje su ispunili svoju životnu želju - proizvode vlastito vino.

U svoje su pjenušce utkali istarsko grožđe na francuski način.

Pjenušac dobivaju klasičnom metodom, koja je i proslavila Francusku. Vino postaje pjenušavo zahvaljujući sekundarnoj fermentaciji u svakoj butelji. No, jedinstveni su po tome što dio baznoga vina, prije nego što ga napune u butelje - gdje će fermentirati, odležava u barik bačvama.

- Naš pjenušac dobivamo isključivo od chardonnaya. To grožđe voli drvo i drvo voli chardonney. Daje mu poseban okus, podsjeća na maslac, vaniliju, zbog čega je vino kvalitetnije i lakše za pijenje, rekao je Olivier Ertzbischoff, Gračišće.

Epidemiologinja podrijetlom iz Rijeke i pariški kardiolog prve su pjenušce počeli proizvoditi prije osam godina. I u tome se izvrsno snalaze. Godišnju proizvodnju od oko 3 tisuća butelja prodaju bez problema.

U njihovim se pjenušcima uživa cijele godine, a ne samo u blagandsko vrijeme. No, kardiolog Olivier poručuje da u ispijanju bilo kojeg vina ne treba pretjerivati.

- Vino je uvijek dobro za srce, posebice crno zbog tanina. Ali problem je alkohol koji šteti zdravlju. Stoga morate biti umjereni, kaže.

Čašica pjenušavog pića čini se kao razumna mjera. A uz nju ćete, nadamo se, nazdraviti i Novoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!