Kroz tajne prolaze do utvrde Muzil vode vas ekipa HRT-a i Bunkerman

18.04.2023.

07:39

Autor: Marko Percan/More/P.F./HRT

Tajne Muzila

Tajne Muzila

Foto: More / HRT

Ekipa HRT-a i vodič Zlatko Devedžić Bunkerman nastavili su istraživati poluotok Muzil. U novom nastavku vode vas kroz tajne prolaze i hodnike utvrde te na neotkrivene obale.

Pulska ekipa HRT-a nastavila je otkrivati tajne posljednjeg neistraženog obalnog područja. U prošloj epizodi Percan i Bunkerman spustili su se na tajni obalni objekt. Sad su nastavili tamo gdje su stali. Zaobišli su mine i krenuli u mrak.

Marko Percan i Zlatko Devedžić Bunkerman stižu do barutane utvrde Giovanni Vigrilione. Služili su tu davno zaboravljeni vojnici, davno zaboravljenih carstava.

Svi objekti na Muzilu građeni su s jednim ciljem: da Pula s mora bude neosvojiva.

Iako je samo vojska koja je unutra znala sve te tajne prolaze, Percan i Bunkerman ipak su uspjeli pronaći prolaz do cilja - utvrde Muzil.

Fort Muzil obalna je utvrda zidana 1854. Služila je za elektronsko izviđanje i protuelektronsko djelovanje. I hrvatska vojska i jugovojska koristile su taj objekt za istu svrhu. Gotovo je nemoguće snimiti sve detalje i tajne koje skriva to mjesto.

Percan i Bunkerman ušli su u sobu u kojoj nema prisluškivanja - tzv. Faradayev kavez. Odatle su prisluškivani svi NATO-ovi razgovori, tu su bili golemi uređaji za prisluškivanje. 

Neki uređaji su još tu, doduše, ne vojni. Tu je odašiljač za Radio Pulu i HRT emitira od tuda.

Krov utvrde, pak, čuva jedan od najljepših pogleda na Pulu, Brijune i pučinu. Sa stotinu metara, to je najviša nadmorska točka Pule.

I sad kad su Percan i Bunkerman istražili utvrdu, vrijeme je da otkriju mitove o kojima su govorili u prošloj epizodi. Postoji li taj famozni podmorski tunel koji s Muzila vodi do Brijuna?

- Sad za gledatelje jednom zauvijek - što je mit, a što istina, upitao je Percan Bunkermana.

- Nemojmo uništiti te pulske priče, neka ostanu mitovi, nismo pronašli sve objekte, objekata ima i zatrpanih, pustimo neka tajne otkriju neke buduće generacije, ostao je tajnovit Bunkerman.

Sve je rečeno. Ekipa napušta utvrdu i spušta se sve do pulskog lukobrana. A onda najednom...

- I kad smo već odustali, našli smo "gljivu". To je ulaz do Brijuna preko lukobrana, ide kroz lukobran. Idem ja prvi, sigurnije je, rekao je Bunkerman.

- Pa si vi sad mislite jesmo li stigli do Brijuna ili nismo. U ove dvije epizode nismo pokazali ni pola Muzila, to područje zaslužuje svoj dokumentarac. Istodobno,  Puljani zaslužuju da se taj najvredniji pulski obalni resurs stavi u funkciju za građane, a ne da, kao ostali dio obale, bude u službi turizma i krupnog kapitala, zaključio je Percan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!