Tajne Muzila i njegovih tunela otkrivaju vam ekipa HRT-a i Bunkerman

20.03.2023.

07:16

Autor: Marko Percan/More/P.F./HRT

Ekipa HRT-a kreće u podzemne tunele

Ekipa HRT-a kreće u podzemne tunele

Foto: More / HRT

Sjećate li se priče novinara HRT-a Marka Percana o Svetici, čuvarici Kvarnera? Ovaj put otkrit će vam nove tajne i nova mjesta. Uz starog vodiča Zlatka Devedžića Bunkermana

Jedan od tunela u Puli vodi do Marlere i Premanture, a drugi do Muzila. Bunkerman je poveo ekipu HRT-a do Muzila.

Kroz tunel, a čini se da mu nema kraja, hodaju novinar HRT-a
 Marko Percan, njegova ekipa Silvano Mikašinović, Dragan Turina Sandi Kureli te vodič Zlatko Devedžić Bunkerman. Nakon nekog vremena stižu na Muzilu.

- Ne možete ni zamisliti kakve obalne resurse ima Pula. Kao nijedan drugi grad na Jadranu. Najatraktivnije obalno područje bivša je vojna zona još i danas obavijena velom tajne. Zahvaljujući vojsci ovo je područje ostalo pošteđeno turistifikacije, ali je ostalo i potpuno nepoznato Puljanima. Kao što Split ima svoj Marjan, tako bi Pula mogla imati Muzil, no problem je što Puljani nisu ni svjesni što imaju jer ih 90% ovdje nikada nije bilo, objasnio je Percan.

Područje obuhvaća gotovo 200 hektara. Snimanje iz zraka je zabranjeno. Ovdje su utvrde, bezbrojni objekti i tajni tuneli.

Bunkerman pokazuje tajna vrata i tunel koji je vješto skriven. Ima više od 500 stuba, dubok je to objekt, jedan od najljepših na Jadranu. I jedan od najtajnijih. Ni oni koji su ovdje služili vojsku nisu znali da ovo postoji.

Tko zna koliko ima kilometara tunela na području od 200 hektara. Kamo zapravo ovaj objekt vodi? Prema urbanim legendama, podmorskim tunelima sve do Brijuna.

Umjesto prema Brijunima, ekipa HRT-a ide prema površini.

- Nismo ni počeli s upoznavanjem Muzila, a već nas čeka drugi labirint. Svoj trag ovdje je ostavilo nekoliko vojski. Austrougarska, njemačka, talijanska, jugoslavenska, hrvatska, istaknuo je Percan.

Ekipa HRT-a u jednom je drugom tunelu, po načinu gradnje austrougarskom. Bunkerman otkriva skrivenu minu, no školsku, i odgovara na pitanje je li sigurno u tunelima.

- Ja bih svima savjetovao da se drže staze. Ne treba dirati ako se nešto pronađe, treba zvati službe. Oni će to razminirati brzo, kao mnogo puta, naglasio je Bunkerman.

Ekipa HRT-a prolazi vojne zamke i ulazi duboko u mjesto koje vodi do tajanstvene utvrde Muzil.

U idućem nastavku pulskog Mora pogledajte: Postoji li taj tunel do Brijuna? Gdje se nalaze tragovi talijanske vojske? Kakav je pogled s najviše pulske nadmorske točke? 

Doznat ćete nove tajne Muzila, našeg posljednjeg neistraženog obalnog područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!