Komina i koštica nisu bezvrijedni otpad koji nastaje pri preradi masline, već mogu biti itekako vrijedan proizvod. Porečki Institut za poljoprivredu i turizam predstavio je program kojemu je cilj educirati proizvođače kako iskoristiti baš sve od masline. Provodi se na području Španjolske, Italije, Grčke, Portugala i naše zemlje.
Desetinu ploda masline čini koštica. 
Od koštice se proizvode peleti za grijanje
Ona se u uljari Sandija Chiavalona ne baca. Od nje se proizvode peleti za grijanje.
- Koštica je vrhunski energetski izvor, 30% je energičnija od drvnog peleta. Dostupna je u područjima gdje se maslina prerađuje, kaže Sandi Chiavalon, maslinar, Vodnjan.
Miješanjem komine s organskim sastojcima, primjerice slamom ili algama, te kompostiranjem od 6 do 8 mjeseci, dobiva se iznimno vrijedno gnojivo. 
- Na kraju dobijemo kvalitetan kompost koji je bogat esencijalnim hranjivima, osobito kalijem. Ima visoki udio organske tvari tako da dobijemo proizvod koji se može koristiti i u ekološkoj i integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji, govori dr.sc. Marko Černe, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč.
Kako unovčiti, a ne baciti nusproizvode?
Kako unovčiti, a ne baciti nusproizvode pri rezidbi ili preradi masline - promišlja projekt Circolive u koji se uključio porečki Institut za poljoprivredu. 
U početnoj fazi ispituju se potrebe tržišta, da bi kroz godinu dana maslinarima ponudili konkretne obrazovne programe.
- Kroz sljedeću godinu napravit ćemo kurikulume za radionice, to neće biti samo radionice nego i tečajevi za maslinare i sve zainteresirane sudionike koji će moći proći besplatno, kaže dr.sc. Karolina Brkić Bubola, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč.
Mnogi su već zainteresirani.
- Mi moramo učiniti prvi korak, a bez struke nećemo moći to uspješno napraviti, govori Silvano Puhar, maslinar Vodnjan.
Uz edukaciju maslinara, konačni su cilj ovoga trogodišnjeg europskog projekta vrijednog oko milijun i pol eura, online tečajevi koje bi mogli polaziti svi građani.