Mještani Vranjica vode borbu s onečišćenjima mora i zraka

05.01.2022.

07:00

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Mještani Vranjica vode borbu s onečišćenjima

Mještani Vranjica vode borbu s onečišćenjima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mještani Vranjica i dalje vode borbu s neprestanim onečišćenjima mora i zraka. Godinu i pol djeluju i kao građanska inicijativa, no većih reakcija mjerodavnih i pomaka u zaštiti okoliša - nema, pa se spremaju obratiti europskim institucijama.

Žute mrlje nepoznatog sastava najnoviji su ekološki incident u Vranjicu. Ovog su puta inspektori zaštite okoliša i djelatnici Lučke uprave na teren izašli brzo. Mještani su zahvalni, ali imaju primjedaba.

- Uzorak nitko nije uzeo za analizu, što bi nama bilo jako interesantno. Uzmemo ga mi sami svaki put, ali nemamo ga kome dat za analizu, odnosno analiza je preskupa da bi mi kao pojedinci izašli s jednom takvom obradom, objašnjava Ivana Ćubelić, Građanska inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti".

Više od tisuću prijava različitim institucijama poslali su u posljednjih godinu i pol. Jedino je, kažu, pučka pravobraniteljica shvatila ozbiljnost situacije.

- U Salonitu imate stečaj koji traje već petnaest, dvadeset godina, imate 26 firma koje zagađuju, kojih nikad ništa nije briga tako da je, kažem, pučka pravobraniteljica ostala zgrožena kad je to vidjela. Inspektorati ne rade svoj posao, a mislim da glavni je krivac Lučka uprava i gospodin Vice Mihanović. Ja bih Vici poručio - Vice mali, pali Renault 4, dođi u Vranjic i pomozi nam!, rekao je Ante Milišić, Građanska inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti".

Iz Lučke uprave poručuju kako nemaju ovlasti ni za uzimanje uzoraka ni za kažnjavanje počinitelja. Da ne ispadne kako samo negoduju, građanska inicijativa hvali pomake nabolje u Sjevernoj luci - gdje se pretovar ugljena i umjetnih gnojiva napokon obavlja u halama. Najnezadovoljniji su radom inspekcija.

- Oni izađu nakon dvadeset četiri sata. Struja na moru, vjetar to odnese. Zaljev pun nafte, oni kažu deset litara nafte. Istočila se pjena priko dvije tone, oni kažu dvadeset litara, naglašava Ante Milišić.

- Inspektorati jako rijetko izlaze na teren i čekaju u biti da se mi umorimo od slanja prijava, ali mi smo uporni i nećemo nikad odustati!, najavio je Marin Mandić, Građanska inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti".

Uskoro će se, najavljuju, obratiti i nekim europskim institucijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!