Mrijest mekousne pastrve u Vrljici

18.02.2021.

17:35

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Mekousna pastrva

Mekousna pastrva

Foto: Magdalena Šipić / HRT

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Splitsko - dalmatinske županije "More i krš" godinama radi na očuvanju mekousne pastrve. Uz ciljani izlov predatora opasnih za bioraznolikost tog područja te pojačanoga nadzora, provodi se i projekt umjetnoga mriješćenja pa se u Vrljiku svake godine puste tisuće novih jedinki tog strogo zaštićenog endema. Čuvarima prirode "Mora i krša" posla ovih dana ne manjka.

- Radimo mrijest mekousne pastrve na rezervatu u Vrljici, govori Jakov Podrug, glavni čuvar prirode JU-a "More i krš", Split

A to nije - nimalo jednostavno.

- Omamljujemo ih, stavljamo u bačve, nosimo gore gdje mogu ostati koji dan, zatim vraćamo i idemo na drugu lokaciju i tako ukrug dok ne dođemo do rezultata, pokazuje.

Odnosno - ikre.

- Kasnije uzimamo mužjake i osjemenjujemo tu ikru, govori Zvonimir Matijević, viši stručni suradnik-agronom JU-a "More i krš", Split.

A onda polažu - u ležnice.

- U ležnicama stoji 43 dana dok se ne izvali ikra, kad se izvali stavljamo je u kante i poslije nastavljamo s hranjenjem do sredine 6. mjeseca, naglašava Ante Zdilar.

Kad je spremna - za povratak u rijeku.

- Mi smo pustili mlađi prošle godine oko 12 000 i sada se nadamo da smo ove godine uspješniji za 50 posto, istaknuo je Matijević.

Što je i više nego zavidan rezultat.

- Vi ste svjedoci da smo danas ulovili 15-ak riba, a to je bilo prije nemoguće skoro na cijelom području Vrljike sve do Runovića, govori Ivica Jurić- Kaćunić, čuvar prirode JU-a "More i krš", Split.

- Danak su uzeli negativni utjecaji naselja i prometnica te krivolov pa čak i potres koji je prije malo više od dvije godine nakratko gotovo isušio riječno korito. No, danas je populacija mekousne pastrve u Vrljici, zahvaljujući projektu u sklopu kojega je nabavljena i moderna ribolovno - istraživačka oprema financirana novcem iz europskih fondova - zdrava i stabilna, rekao je Jurić- Kaćunić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!