Nizozemci već 65 godina ljetuju u Iki

02.07.2022.

07:00

Autor: Odri Ribarović/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Nizozemci već 65 godina ljetuju u Iki

Nizozemci već 65 godina ljetuju u Iki

Foto: HTV / HRT

Cornelius, 85-godišnji Nizozemac iz  Rotterdama, u Hrvatsku, točnije u Iku, prvi put je stigao s 18 godina. Od tada do danas nikada nije promijenio mjesto godišnjeg odmora. I tako već punih 65 godina. On i njegova supruga - u pravom su smislu riječi zaljubljeni u Hrvatsku.


- Ja volim Hrvatsku. Moje prijateljice su tu, i sunce i more. Sve je super, ustvrdila je Conny Mellaart.

Gospođa Conny iznenadila nas je progovorivši na gotovo tečnom hrvatskom. A njezin suprug dojmio nas je emocijama koje ni nakon 65 godina ljetovanja nisu nimalo izblijedjele. Naime kada se 1957. kao 20-godišnji mladić uputio motorom do Makedonije, zbog prenoćišta se zaustavio u Iki i zauvijek ostao.

- Još tada su su me u čudu pogledali i rekli da je sve popunjeno, a ja sam odgovorio da onda nemam gdje spavati. Tada mi je gospođa Blaženka Kinkela ponudila da dođem u njezin obiteljski dom, a kako nije imala slobodan krevet dala mi je svoj, a ona je s mužem spavala na podu, rekao je Cornelius Mellaart.

- Ovo je raj, što više možete poželjeti, sa suzama nastavlja Cornelius.

I on i supruga svake godine dolaze u Hrvatsku, nisu izostali ni tijekom domovinskog rata, a ni tijekom pandemijskog razdoblja. Turistička zajednica grada Opatije po 65 put im je zaželjela dobrodošlicu.

- Opatija je destinacija koja ima zaista vjerne goste koji dolaze, vraćaju se i to puno godina. I ovi današnji gosti su potvrda, a imamo goste koji dolaze 60 godina, 50 godina, kaže Suzi Petričić, direktorica TZ Opatija.

Ne čudi stoga što je ove godine upravo Opatija bila najuspješnija turistička destinacija na Kvarneru, a izvrsna popunjenost nastavlja se i ulaskom u srpanj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!