07:00 / 07.12.2021.

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Nezaboravan pogled na Varaždin s panoramskog kotača

Pogled na Varaždin s panoramskog kotača

Pogled na Varaždin s panoramskog kotača

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Najpoznatiji je stari bečki Riesenrad, suvremenije inačice u ovom su stoljeću dobili London, Budimpešta i mnogi drugi. Panoramski kotač ovih je dana postavljen i u središtu Varaždina pa dodatno razigrava raskoš ovogodišnjeg Adventa.

Atraktivan sam po sebi, no kad u sumrak počne igra svjetla, kotač budi djetinje snove i u najmrzovoljnijima.

- Nešto novo u Varaždinu, inače je ugođaj predivan u svakom pogledu, a ovo je super, kaže ispitanik.

Organizatori Adventa ponose se novom atrakcijom uz Dan grada.

- Ovo se zove varaždinski ketač, imate London Eye, a ovo je varaždinski ketač i idemo na njega, rekao je Neven Bosilj, varaždinski gradonačelnik.

Službeno je otvoren ulaz u osamnaest gondola. U svaku stane po četvero ljudi, ili petero ako je dijete u pitanju. Polagano i neprimjetno, stiže se na vrh, a otamo puca pogled na gradske vizure. Prvi su posjetitelji puni dojmova. Složeni mehanizam izradio je renomirani proizvođač stoljetne tradicije, a gradu ga je ponudio preko stalnih partnera Špancirfesta.

- Dobili smo ovaj kotač direktno iz Italije, naručen je i stigao je, i prvi gradu kojem su ga ponudili bio je upravo Varaždin. Ono što je zapravo najbitnije je da ova atrakcija Grad Varaždin niti Turističku zajednicu ne košta ništa, objasnila je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina.

Da ne bi bilo savršeno, pobrinuo se Grinch. Neki kritiziraju njegov položaj u strogom središtu - iako se nedaleko odatle prije pola stoljeća vrtio manji kotač i na javnoj je površini.

- Ja sam kontaktirao osobno vlasnika te jedan kroz jedan nekretnine. I dogovorili smo i ispitivanje stabilnosti i statičke stabilnosti prije i poslije. Iako, svakom je jasno da nema nikakvih vibracija od ovoga. Ali uvijek ima dušebrižnika, izjavio je Neven Bosilj, varaždinski gradonačelnik.

Varaždince i posjetitelje Adventa kotač vodi u novi doživljaj grada. Radi svaki dan od podneva do ponoći, a vikendom već od 10 sati ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!