Obitelj Kliba - riznica jedriličarskih vještina

31.10.2021.

15:45

Autor: Dorina Tikvicki/More/HRT

Jedriličarska obitelj

Jedriličarska obitelj

Foto: More / HTV

Pulska obitelj Kliba prava je riznica jedriličarskih vještina. Očevu strast nastavili su Petra i Dario, a udajom je stigla i Tina. Luciano Kliba kaže da je more zavolio od malih nogu. Svi ribari su ga znali i vodili sa sobom kada su išli dizati mreže ili loviti rakove. Danas je Luciano ponosan na svoju djecu jedriličare.  

Iako mlađi, brat Dario zajedrio je prije svoje sestre i bio joj je sportski uzor. Petra objašnjava da je često slušala oca i brata dok pričaju o jedrenju pa je i ona to poželjela probati.

- Iskoristila sam priliku kad je Dario bio na regati u Livornu. Bilo me je sram i nisam htjela da me vidi. Sjela sam u brod i svidjelo mi se. Znala sam voziti zato što je tata imao malu barku s kojom smo uvijek išli na Fratarski otok. Kada se Dario vratio iz Livorna, gdje je i pobijedio, rekla sam mu: znaš, sad i ja isto jedrim.

Na put oko svijeta krenula je 1996. godine. Nakon toga se i dalje željela baviti samo jedrenjem. Kaže kako s bratom voli biti na moru, naprosto obožava. To potvrđuje i Dario. Nekako se obično braća svađaju, čuo sam da se i potuku, a mi smo drugi ekstrem, kazao je.

Galerija
Jedriličarska obitelj Kliba, Foto: More/HTV
Jedriličarska obitelj Kliba, Foto: More/HTVJedriličarska obitelj Kliba, Foto: More/HTV

Dario se prisjetio osvajanja brončane medalje na svjetskom prvenstvu.

- Osjećao sam se kao da sam postigao nešto ekstra. Nakon mene je slijedilo puno i boljih rezultata. Otvorio sam hrvatsko jedrenje boljim nekim rezultatima u klasi optimist, kazao je Dario i dodao da je sve zasjenila Tina Mihelić kada se pojavila.

- On kaže da sam mu ja inspiracija, ali moram reći da je i on uvelike utjecao na moju karijeru. Mi smo krenuli negdje 2011. godine. Znači to je bilo još i prije olimpijade u Londonu. Zapravo, bio je prisutan na Svjetskom prvenstvu 2013. godine kada sam pobijedila i to bih istaknula kao moj najveći sportski uspjeh, dodaje.

Ponekad, kada pratim rezultate hrvatskih jedriličara na europskim, svjetskim i olimpijskim natjecanjima javi joj se želja da se vrati jedrenju, ali su joj trenutačno u središtu pozornosti dvije kćerkice, Lancia i Evelin.

Iz ove jedriličarske obitelji najjače "se drži mora" Petra. Dariu i Tini obitelj je izmijenila prioritete, pa svoju žeđ za jedrenjem gase trenirajući najmlađe u Jedriličarskom klubu Uljanik. Tina je posvećena laserašicama, klasi u kojoj je i sama bila vrlo uspješna, a pod Dariovim vodstvom već se rađaju novi jedriličarski šampioni Pule.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!