Počast morskim heroinama

11.12.2022.

13:24

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT/IMS

Počast brodskim heroinama

Počast brodskim heroinama

Foto: HTV / HRT

Pomorska povijest pretežno se veže uz muškarce, ali uvijek je bilo i žena koje su, unatoč predrasudama i zabranama, plovile morima i istraživale svijet. U čast svim morskim heroinama dubrovačka umjetnica Matea Šabić Sabljić odlučila je izgraditi brodice od recikliranog drva koje je i predstavila na mobilnoj i funkcionalnoj izložbi Brodi ona: Metlice u brodice. Jednu od tih brodica umjetnica je i porinula te zaveslala starim dubrovačkim portom. 

- Radim brodove u čast ženama iz povijesti pomorstva, koje su isto tako sudjelovale, ali nisu na neki način bile vidljive do danas. I tako svaku novu brodicu koju sagradim, sagradim u čast nekoj povijesnoj junakinji i na ceremonijama, zapravo performativnim akcijama porinuća damo ime toj brodici. Tako smo danas imenovali brodicu Eudoksiju Kustrić po svjetioničarki sa dubrovačkog otočića Dakse, rekla je Matea Šabić Sabljić, autorica izložbe i projekta "BRODI/ONA".

Kuma broda talijanska je kapetanica Serena Melani. Ljudi su, kaže, i danas iznenađeni kad im objasni čime se bavi.

- Postavljamo kamenčiće na put koji je gradila i Eudoksija Kustrić. To je naš cilj, a jedan od najvećih postavila je Matea svojom izložbom i projektom koji je vezan uz umjetnost, more, ali i žene sa svih sedam mora, kazala je Melani.

Žene u pomorstvu, od gusarica do brodograditeljica, nerijetko su se prerušivale u muškarce. Dugo je vladalo uvjerenje da žena na brodu znači nesreću. Čak i danas samo je dva posto žena zaposleno u svijetu pomorstva. Jedna od njih je Šipanjka Andrea.

- U današnje vrijeme to je postalo normalno. U mojoj firmi ima dosta žena i to je današnjica. Samo što, nažalost, još u nas imamo takav mentalitet kakav imamo, ali nadam se da će kroz budućnost to se promijeniti, rekla je prva časnica na putničkim brodovima Andrea Brajović.

Prije više od jednog stoljeća Eudoksija je osvjetljavala Daksu; danas plovi starim dubrovačkim portom, u čast svim morskim ženama i onima koje će tek postati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!