U Slavoniji je kolinje počelo neuobičajeno rano. U pandemiji je naglo porasla potražnja za mesom iz prirodnog uzgoja, poput crne slavonske svinje. Uzgajivači su zadovoljni. Prodaju sve - mast, čvarke, slaninu, kobasice, kulen. Zato mnogi šire proizvodnju i ulažu u preradu - i to europskim novcem.
U dvorištu obitelji Fiket, pune ruke posla. Kolinje je dobrano uranilo, a s njim i prerada mesa kraljice slavonskih pustara - fajferice.
- Planiramo plasirati već krajem siječnja proizvode, zato smo i krenuli ranije jer ove godine imamo barem 25 komada, kaže Tomislav Fiket, Eminovci.
- Mi trenutno meljemo kukuruz, ječam i zob i stočni grašak pomalo, objašnjava Leo Glasnović, Požega.
Baš su hranidba i uzgoj na starinski način, na otvorenom, presudni za vrhunsku kakvoću mesa - podsjeća struka.
- Kad usporedimo tov crne slavonske svinje vani, on je duplo duži, ta svinja da bi završila na klanju mora proći godinu i pol do dvije starosti, ističe veterinar Mato Matijević, stručni ocjenjivač kulena, Požega.
Čvarci su prava delicija. Receptura kao i u svemu - tradicijska.
- Lagano, lagano topimo, topili smo ih negdje oko sat vremena i to s malim dodatkom mlijeka na kraju, objašnjava Zora Fiket, Eminovci.
- Slanine dimimo sve dok ne dobiju zlatnu boju na koži, zlatno žutu boju. Sve ovisi o vremenu, otkriva Josip Haner, Eminovci.
Pandemija izazvana koronavirusom vrtoglavo je povećala potražnju za prirodno uzgojenim mesom i prerađevinama. Sve što proizvedu - unaprijed je rasprodano. Cijene - dobre.
- Kila suhe slanine je 150 kuna, oko 150 kuna je kulenova seka, kulen je 220 kuna, šunka 100 kuna, kaže Tomislav Fiket.
A da bi mogli čuvati meso cijele godine, uložili su u komore za sušenje. I to europski novac iz mjera ruralnog razvoja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!