Prvi studij mandoline u Hrvatskoj

16.03.2023.

07:00

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Studij mandoline

Studij mandoline

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je samo pet diplomiranih mandolinista, sve talijanskih studenata. Stoga sve zaljubljenike u taj instrument veseli vijest da u jesen na splitskoj Umjetničkoj akademiji prvi put kod nas počinje studij mandoline.

Nitko se u Hrvatskoj, osim Mandolinskog orkestra Sanctus Domnio iz Splita, ne usudi svirati Koncert za mandolinu i orkestar Vlade Sunka

- Mi smo došli do nivoa kad se odmah vidjelo da ta mandolina više nije onaj instrument kako se percipira ne samo kod nas nego i ne znam gdje, kao folklorni instrument, ono malo splitskih plesova, trogirskih plesova, korčulanskih, ovakvim onakvim i malo podrška klapi i to je mandolina, međutim mandolina je puno više, kaže Vladimir Lukas, dirigent mandolinskog orkestra Sanctus Domnio. 

Ovi uporni, vrijedni, predani, vrhunski mandolinisti godinama su se trzalicama borili da instrument, tradicijski i povijesno vezan uz Dalmaciju, dobije i svoj studij.

- Osjećam kao da je to ostvarenje jedne misije da se mandolina stavi uz bok svim ostalim instrumentima da možemo dokazati da je vrijedan instrument i da se školuju mandolinisti i da se na koju podigne nivo kvalitete među mandolinistima, ističe Ivana Kenk Kalebić, koncert-majstorica. 

Ivana Kenk Kalebić bila je prva diplomirana mandolinistica u Hrvatskoj, i danas ih je samo pet, čak četvero u Sanctus Domniju.

Diplomirali su na talijanskim konzervatorijima jer u domovini studija mandoline nije bilo. Ana želi biti među prva tri brucoša.

- Zvuk, povijest, dapače ta neistražena povijest o kojoj danas tek zapravo se malo više kopa po tome tako da je na neki način još zanimljivije zato što se još toliko toga ne zna i toliko je široko polje u tom aspektu i ekipa, iskreno, ovaj orkestar je meni druga obitelj najviše u svemu tako da stvarno ne mogu se više zamisliti ni u kojoj drugoj ulozi nego mandolinist, kaže Ana Mlačić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!