Poljoprivredna škola u Poreču obilježava 140 godina postojanja

12.02.2023.

07:00

Autor: Klara Dujmović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Poljoprivredna škola u Poreču

Poljoprivredna škola u Poreču

Foto: HTV / HRT

Poljoprivredna škola u Poreču obilježava čak 140 godina postojanja. Time je prvi put počelo obrazovanje poljoprivrednika u Istri. Kroz porečku školu prošli su mnogi danas uspješni istarski poljoprivrednici, ali i znanstvenici. Škola je utrla temelje razvoju poljoprivrede u Istri, a interesa učenika za stjecanje zvanja agrotehničar ima i dalje. 

Učenici 4. razreda na praktičnoj nastavi - buteljira se maslinovo ulje za skladištenje i prodaju.  

- Sorte su različite, ima par stabala buže, črnice, bjankera i lečino i pendolimo, a ulje je odlične kvalitete, naglašava Nikolas Sudomacco iz Umaga.

I što je najvažnije njihovih je ruku djelo. 

- Što se tiče masline, proces ide od početka do kraja. Od njege, rezidbe, berbe, kao što je Nikolas rekao. Preradu ne možemo raditi, to vozimo u uljaru, rekla je Margita Živković, profesorica vinarstva i voćarstva. 

U školskim plastenicima učenici drugog razreda siju sjeme kako bi dobili presadnice kelja i salate. Velika se pozornost posvećuje praktičnoj nastavi. 

- Nastojimo u okviru naših mogućnosti u školi., opreme koju imamo, što više praktičnih vještina im pružiti i naravno teoretskog znanja, istaknula je Mirela Marković, profesorica strukovnih predmeta.

Škola je s radom počela 8. veljače 1883. Opaka bolest - filoksera - tada je prijetila da će uništiti vinograde u Istri.

- Istarski Sabor je donio odluku da se krene u akciju i da se krene s edukacijom poljoprivrednika i proizvodnje novog genmetskog materijala koji će biti otporan na bolesti, ali naravno i drugim istraživanjima a u sektoru poljoprivrede, naglasio je Krešimir Bronić, ravnatelj Srednje škole Mate Balote, Poreč.

Od tada je škola rasadnik znanja, uspješnih poljoprivrednika i znanstvenika.

- Definitivno ova škola je prepoznata i mislim da se nastavlja započeta tradicija. Mislim da iz nje proizlaze dobri stručnjaci, rekao je dr.sc. Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu, Poreč, bivši učenik škole.

- Mi smo se nakon završene škole mogli zaposliti i imali smo svoje zanimanje koje nam je moglo osigurati kruh, naglasila je Ana Peršurić Palčić, vinarka, bivša učenica škole.

Interesa za nju još ima. Svake godine četverogodišnji program agrotehničara upisuje između 20 i 30 učenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!