Pripreme za 306. Alku

22.07.2021.

22:38

Autor: Magdalena Šipić/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Počele su pripreme za 306. Sinjsku alku. U Viteškom alkarskom društvu nadaju se da će gledalište ove godine biti znatno popunjenije nego lani. Na alkarsko trkalište, osim cijepljenih, moći će i posjetitelji koji su preboljeli Covid te oni s negativnim testom ne starijim od 72 sata.

Za razliku od vršnjaka, mali Sinjani ovih dana imaju - pune ruke posla.

- Svaki dan smo tu, a najaktivniji smo za vrijeme ljeta jer se tada spremamo za Alku, kaže čuvar alkarskih konja Ante Paštar.

O kojoj se predaja, s koljena na koljeno, prenosi više od tri stoljeća.

- Ovdje dolazim zbog škole jahanja, a privukla me i da čuvam alkarskog konja, kaže čuvar alkarskih konja Kristijan Dolić.

- Dolazim ovdje zbog ljubavi prema konjima, imam svoga vlastitog konja i jednog dana želim bit alkar, rekao je čuvar alkarskih konja Josip Dinarina.

I to - kopljanik. Može ih biti - najviše 17. A želja - samo jedna.

- Uvijek pobjeda, uvijek najbolje, dat ćemo sve od sebe pa šta bude, ko ima najviše sreće i tko bude imao svoj dan. Ja se nadam da će bit moj, kaže alkar Mario Šušnjara.

Konkurencija je jaka. A "prove" - sve učestalije.

- Malo nam je prošli tjedan bila kiša, poremetila stazu, jučer smo imali ozljede 2 konja. Tri tjedna puna s kopljima, tri puta svaki dan konji prođu stazu i to je za njih opterećenje i moramo ih malo pripazit, kaže alajčauš Ivica Filipović Grčić.

A sve pod budnim okom - sve brojnijih posjetitelja.

Pa će se u gledalištu, uvjereni su, i za Alku tražiti mjesto više. No, ondje će se moći samo uz potvrdu o cijepljenju ili preboljenju COVID-a te s negativnim PCR testom.

I neizvjesno do samoga kraja.

- Alkarima žalim tradicionalno ću reći čvrstu desnicu i oko sokolovo, a alkarskim momcima držanje dostojno pradjedova, kaže gradonačelnik sinja Miro Bulj.

306. Alka održat će se 8. kolovoza. Dan prije je Čoja, a 6. kolovoza - natjecanje za pobjednika Bare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!