Kad vjetar zasvira iznad Rogotina...

01.02.2021.

21:06

Autor: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Ekipa HTV-a bila je na brdu Trovro iznad Rogotina. Novinar Pero Štrbe od početka prati izgradnju vjetroorgulja, jedinstvenih na svijetu. Projekt se privodi kraju.

Kućice vjetroorgulja iznad Rogotina s križem postavljenim prije nekoliko godina već iz daljine plijene pozornost. Atraktivna je i kamena staza, ali 900 metara strmog puta nije baš lako proći.

A na vrhu Trovra prava ugoda, odmor za uši, oči i dušu. Najbolji ritam od triju orgulja imaju one okrenute sjeveru jer bura puše u naletima. Njihov zvuk ekipa HTV-a jedino je snimila.

- Nadamo se kroz zvuk vjetra i vjetroorgulja da će se čuti za Rogotin po cijelom svijetu, rekao je Marin Glamuzina iz Rogotina.

- Uz neke dodatne sadržaje, uz postavljanje teleskopa i aktivnosti odnosno sadržaja koje će se s vremenom nadopuniti, bit će idealno mjesto za izlete, dodala je direktorica Turističke zajednice Ploče Maja Erak.

Vjetroorgulje su najvećim dijelom financirane iz fondova EU-a dok je manji dio uložio Grad Ploče. Rogotinjani, pak, sami grade turističke objekte.

- Imamo 16 apartmana koji su napravljeni u posljednje dvije do tri godine te su se i otvorili, naglasio je Glamuzina.

Vjetroorgulje su već gotove, dok se na stazu koja se gradi u sklopu projekta postavljaju posljednji metri kamenih ploča.

- Do završetka nam je ostalo završiti stazu, napraviti dodatna podešavanja na samim vjetroorguljama, na komorama vjetroorgulja postaviti klupe za sjedenje, poručio je projektant vjetroorgulja u Rogotinu Željko Škorić.

No, već sada orgulje sviraju i to na mjestu s kojega se pruža prelijep pogled, s jedne strane na plodnu Neretvansku dolinu, a s druge na ušće Neretve, more i Pelješac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!