Roman posvećen Oliveru, Dalmaciji i ljubavi

05.06.2023.

11:15

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Ljubavna pjesma"

"Ljubavna pjesma"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ante Jeličić Beleca proslavio se kao najmlađi izbornik rukometne reprezentacije Australije, ali uz sport ga uvelike određuje i pisanje. Upravo je objavio svoj treći roman.

Ante Jeličić Beleca napisao je roman "Ljubavna pjesma" u koji je uvrstio najljepše Oliverove stihove te progovorio o ljubavi prema Dalmaciji, ali i o osobnom rastu.

Na zagrebačkom predstavljanju knjige bila je i ekipa Vijesti iz kulture:

Čitati roman "Ljubavna pjesma" Ante Jeličića Belece znači čuti Oliverov glas.

- Ova knjiga je posebna zbog toga što jedan mladi pisac piše inspiriran Oliverovim pjesmama. Navodi refrene koje isprepliće kroz cijeli roman i pokazuje se da su to pjesme nastale, i pjevane davno prije njegova rođenja, kaže urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar.

Sam autor napominje da ga "inspirira život."

- To su vjerojatno neki putovi da sam sebi nešto objasnim, pa je papir bio nekako najdostupniji i najbrži, ističe Ante Jeličić Beleca.

Glavni lik romana mladić je iz Kalifornije, koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera.

- Ima jedna osoba koji nas sve ujedinjava; Oliver je bio duša svih ljudi koji su ga ispratili i koji su ga prije nego što nas je napustio znali sve njegove pjesme napamet, komentirala je psihologinja Ljubica Uvodić Vranić.

Ne čudi stoga da u romanu Oliverovi refreni prate glavnog junaka tijekom njegove američke potrage za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem.

- Što se tiče pisanja i likova, to dolazi kroz životno iskustvo i podsvijest, a onda se mi tu hrvamo, zaključio je autor romana.

Ante Jeličić Beleca

Ante Jeličić Beleca

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!