Predstava na koju se ulazi pomoću aplikacije

24.03.2023.

16:00

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Mindpolis 1.0."

"Mindpolis 1.0."

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nesvakidašnji spoj pripovijedanja, umjetne inteligencije i kazališta ovih je dana premijerno osvanuo pred zagrebačkom publikom. Ta višeslojna avantura započinje mobilnom aplikacijom, a nadograđuje ju i sama publika.

O čemu je riječ, u dvorani Gorgona zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

Predstava "Mindpolis 1.0" na koju se ulazi isključivo s pomoću aplikacije koja uvodi u radnju cross-medijski je projekt koji uključuje i proširenu stvarnost.

- Počne počne sve kao zanosno online upoznavanje preko chata. Pandemija  je napravila svoje, uvela nas je u digitalizaciju, kaže redatelj i koautor Nenad Glavan.

Tako se uz pomoć digitalnog otkrivaju razna lica, tko je s druge strane žice, ali i ona naša skrivena lica.

- Bilo je jako zanimljivo raditi na ovoj predstavi koja je zaista višeslojna koja je svaki put kad dođeš do nečega, i mi kao ljudi koji smo radili predstavu, ali i publika, svaki put se otkopava neki novi i novi sloj, smatra glumica Iskra Jirsak.

Koautorica predstave Emilia Agnesa otkriva nam da je prvo počela pisati o aplikaciji:

- Ali za nastavak teksta me inspirirala klasična literatura, s obzirom na moju diplomu iz grčkog i latinskog, poput Homera i Lukijana, jednog bizarnog autora, dodaje Emilia.

"Mindpolis 1.0"

"Mindpolis 1.0"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Pratimo li priču o modernim vremenima, prijevarama na internetu ili možda osobnim problemima jednog čovjeka sa shizofrenijom?

- Postoji razina prekrasnoga poetičnog teksta koji nosi sjajnu priču samu po sebi, pa ta digitalna razina, pametno odijelo, projekcije... Toliko je različitih tehničkih detalja, nabraja glumac Sven Jakir.

Kostimi, koji daju pečat predstavi, više su od detalja.

- Ono što je bilo najteže, bilo je osmisliti kostime koji se pretvaraju u nešto drugo na sceni. Glumci se cijelo vrijeme presvlače unutar igre, objašnjava kostimografkinja Ivana Bakal.

Možda se u "Mindpolisu" odbacivanjem kostima, odbaci i jedno od lica ili naličja... Odgovor je doznala publika.

Galerija
"Mindpolis 1.0", Foto: Vijesti iz kulture/HRT
"Mindpolis 1.0", Foto: Vijesti iz kulture/HRT"Mindpolis 1.0", Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!