Šetnica podijelila Drvenik Veli

31.08.2021.

17:09

Autor: Anita Markovina Radnić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Šetnica podijelila Drvenik Veli

Šetnica podijelila Drvenik Veli

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na Drveniku Velom problemi oko pitanja obnove šetnice uz plažu. U sklopu projekta "I tebe se pita" mještani su je odlučili proširiti, no otočna građanska inicijativa nije za to. Tvrde kako će se zapravo izgraditi cesta čime će se plaža nepovratno uništiti. A sumnjaju i u zakulisne igre trogirske gradske vlasti.

Sve prazniji trajekti plove ka Drveniku Velom, more je hladnije, a atmosfera na otoku - usijana. A sve zbog jedne šetnice.

U građanskoji inicijativi Zirona su za obnovu šetnice, ali ne žele da se zbog njezina produljenja sijeku agave i nasipaju škrape, a ni da se proširi na šest metara i pretvori u cestu, parkiralište ili interventni put - do uvale Grabule.

I tako se otok podijelio. Većina onih koji nisu za proširenje, kažu, ni ne žive stalno ovdje pa ni nemaju pravo glasa.

Vizije razvoja očito su različite. Protivnici proširenja smatraju da radovi zapravo vode ka premještanju pristaništa, jednom kada se proširi marina. Trogirski gradonačelnik poručuje kako nema potrebe za teorijama zavjere.

- Ja mislim da se ovdje pokušava ispolitizirati jedna tema koja je najčišća, najtransparentnija, prolazi sve zakone i zakonske procedure. Ne dolazi u obzir da tu bude promet moguć. I sada postoji šetnica do te točke pa nije moguć promet. Bit će fizičke barijere, rekao je Ante Bilić, gradonačelnik Trogira.

Zirona borbu nastavlja kroz Nacionalni plan razvoja otoka, stalni stanovnici kažu kako su svoje rekli.... Jedno je sigurno - zima na otoku neće biti dosadna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!