Sinjski vrtić prestaje s radom

31.03.2023.

07:00

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Sinjski vrtić "Čarobni pianino"

Sinjski vrtić "Čarobni pianino"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sinjski Dječji vrtić "Čarobni pianino" za 4 mjeseca prestaje s radom. Ustanova, tvrdi osnivačica, ima financijske gubitke pa je od grada Sinja, i to ne jedanput, zatražila povećanje sufinanciranja. No, gradski oci kažu da je iznos već povećan, i to jednako za sve vrtiće, a roditeljima i djeci obećavaju odgovarajuće zamjensko rješenje.


Dječji vrtić "Čarobni pianino" u Sinju djeluje malo više od 13 godina. No, s posljednjim danom kolovoza 2023. godine zauvijek će zatvoriti svoja vrata. Roditelji polaznika su na sto su muka.

- Ajme meni, to mi je prošlo kroz glavu. Prvo zato što muž i ja radimo i vrtić nam je zbilja sve, rekla je Melani Glavinić. 

- Ja imam dvoje djece u vrtiću, 3 i pol i 5 i pol godina, naravno da je problem svakom roditelju, pogotovo kad oboje roditelja radi kao što je kod mene slučaj, objasnio je Mislav Cvitković. 


''Nemamo svi mogućnost bake servisa''

- Mi nemamo druge mogućnosti, jedino da damo otkaze ili ne znam što drugo da napravimo. Nemamo svi mogućnost bake servisa, Branimir Ćurković.

Ustanova je, tvrdi njezina osnivačica, u financijskim gubicima pa je od grada tražila veći iznos sufinanciranja. No on je, i to za više od 50 posto, uzvraća gradonačelnik već povećan. 

Za polaznike privatnoga, ali i gradskog te vjerskoga vrtića pa roditeljima nudi zamjensko rješenje. Po uzoru na ono iz Hana. Gdje je "Čarobni pianino", iz istih razloga, odustao od nastavka rada.

Brigu o vrtiću i djeci preuzela je gradska ustanova. Dopusti li im resorno ministarstvo osnivanje još jedne područne jedinice, pod svoje će okrilje, kažu, uzeti i 95 mališana sinjske podružnice "Čarobnog pianina". 

Bulj: Svako dijete za nas je isto

- Svako dijete za nas je isto, i u privatnom, u časnih sestara i u gradskom vrtiću. Očekujem zajedno s roditeljima da ćemo riješiti ovaj vrtić i da će ovo biti deveta jedinica vrtića ''Bili cvitak'', gradskog vrtića i da će sva djeca dobiti upis, izjavio je Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Izjavu smo, jasno, tražili i od druge strane. I upit, na zamolbu osnivačice ustanove, poslali putem elektroničke pošte. No umjesto komentara, stigla nam je dokumentacija. 

U njoj ćemo, poručuje osnivačica, naći pojašnjenje na naša pitanja. Tako doznajemo da je vrtić Zamolbu za povećanje sufinanciranja slao više puta, ali grad im, tvrde ne odgovara. Stoga ustanova, kako se ne bi narušio pedagoški standard ima sve više poslovnih problema. I zato će biti zatvorena!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!