Sir, maslinovo ulje i ovčju vunu - pretvorili u turističke adute

05.10.2022.

07:00

Autor: Ivana Perić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Sir, maslinovo ulje i ovčju vunu - pretvorili u turističke adute

Sir, maslinovo ulje i ovčju vunu - pretvorili u turističke adute

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

I na Cresu traje odlična posezona. Ništa čudno s obzirom na čisto more i lijepe plaže. Ali nije to jedino što privlači goste. Lokalno stanovništvo drži do tradicije pa su ono čime se ponose - sir, maslinovo ulje i ovčju vunu - pretvorili u turističke adute.

Zahvaljujući obitelji Žic koja je otvorila siranu u Loznatima, nakon mnogo se godina autohtoni creski sir počeo ponovno proizvoditi.

- Poseban je po tome što naše životinje žive slobodno, puštene su u prirodi, pasu samo prirodnu travu koja nije tretirana pesticidima, aromatična je, imamo na otoku 280 vrsta i to daje jednu posebnu aromu, ističe proizvođač creskog sira Bruno Žic.

I zato creski kozji i ovčji sir nije potrebno dodatno aromatizirati. A sama je njegova proizvodnja postala turistička atrakcija.

- Mi im u kratkim crtama predstavimo našu siranu, kako smo počeli, projekt ostvarili, objasnimo im na koji način uzgajamo ovce, proizvodimo sir, dodaje Žic.

Kušanje koje slijedi vrhunac je boravka u Loznatima. Naravno, uz nadaleko poznatu cresku janjetinu. A još jedan adut tamošnje ponude izvorno je maslinovo ulje. Obitelj Surdić proizvodi ga naraštajima.

- Posebnost creskog maslinovog ulja je što se mi nalazimo u tom sjevernom djelu Mediterana gdje imamo ulje, okus je dosta gorkast i pikantan, međutim specifičnost je ovdje na Cresu da ga radimo od autohtonih sorti, kaže Daniele Surdić.

Slivnjače i plominke, starih sorti koje su brali još Danielovi "pranonići". Boduli, koji sve rade srcem, baš kao i creska "Ruta", koja je vunu tamošnjih ovaca pretvorila u turistički proizvod.

- Ono što je zanimljivo je da sve što mi radimo kroz zimu, sve projekte, do čega nam je sve stalo ustvari, najvažnija je klarta s kojom se prezentiramo, što znaći da ne čučimo i čekamo sezonu i turizam, mi ovo živimo, ističe Vesna Jakić iz Udruge "Ruta" na Cresu.

A to se vidi. Cres iz godine u godinu postaje sve poželjnija turistička destinacija, ali i mjesto u kojemu mladi pronalaze svoj novi dom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!