Škola u Dubovcu, škola o kojoj djeca sanjaju

18.09.2022.

19:52

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HTV

Učenici područne škole u Dubovcu

Učenici područne škole u Dubovcu

Foto: Dnevnik / HRT

Prije godinu dana objavili smo priču o zatvaranju područne škole u Dubovcu. Sunčica Findak za našu rubriku 'I mi idemo u školu', opet ju je posjetila. Škola je otvorena, a u razredu sjedi 5 učenika. Školsko dvorište više nije prazno, a i školska kuhinja radi naveliko - samo domaće i zdravo.

Kada nas je nazvala ravnateljica da su se vrata škole u Dubovcu ponovno otvorila, nije bilo razloga za čekanje. Jer prošle godine bilo je baš tužno vidjeti prazne klupe.

- U drugoj mi je školi bilo dobro, ali ovdje mi je ljepše i bliže, kaže Katarina, učenica 3. razreda. U 3. razredu je sama, ali to joj nimalo ne smeta.

Naime, roditelji su prošle godine zamolili, kako Katarina ne bi bila sama u školi, da se preseli u drugu, obližnju. No, ove godine, kada joj je došlo društvo - prvašići, nije bilo razloga da ne ostane u svojem mjestu.

Tako nastavu slušaju zajedno, a kad se umore, kaže učiteljica Magdalena Bajs - sve prekidaju i nastavljaju nastavu vani. Prva postaja - kukuruzište. Potom idu na drugu lekciju, onu o vodi - i to baš na izvoru.

- Kad god možemo koristimo predmete vani - hrvatski, matematika, priroda. Evo npr. u matematici možemo brojati zrna kukuruza, množiti i dijeliti, pokazuje učiteljica.

A djecu u školi, kad ogladne čeka kuharica Mirjana Trninić. Ovaj je put na meniju bilo varivo od mahuna. Nakon ručka održan je sat likovnog odgoja - vrlo zanimljiv. Iskoristili su lekciju o kukuruzu pa od perušine napravili ukrase za učionicu.

Nakon likovnog, malo vježbanja. I dok su oni završavali još jedan krasan školski dan, ravnateljica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica Sanja Knezić potvrđuje kako je budućnost ove škole izvrsna. Ima i mlađe djece, tako da vjeruje da se više neće zatvarati.

I mi se nadamo, jer o ovakvoj školi, priznat ćete, svi smo kao djeca - maštali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!