Škola u Lovincu u kojoj vlada obiteljska atmosfera

30.01.2023.

07:00

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/R.S.

Učenici škole u Lovincu

Učenici škole u Lovincu

Foto: HTV / HRT

Posjetili smo školu u Lovincu u kojoj vlada gotovo obiteljska atmosfera. Svi sve rade zajedno, škola je središte mjesta, čuvaju okoliš, osvajaju nagrade, a projekt besplatni obrok za sve učenike kod njih se provodi odavno.


Oni zaista čuvaju naš planet. Znaju sve o svakoj biljci u svom kraju. Bazgu, matičnjak ubrali su ljetos i sada pakiraju čajeve. 


- Razvijamo ekološku svijest kod učenika, učimo djecu da nije potrebno ići u trgovinu kupiti gazirana pića nego da piju čajeve, za HRT Dnevnik rekla je Katarina Ćaćić, učiteljica OŠ Milan Sekulić, Lovinac.


U učeničkoj zadruzi Vila Velebita su i sestre Ana i Josipa, sjede u istoj učionici. Josipa je prvi, a Ana treći razred. Kažu, imaju još pet sestara i jednog brata i svi piju čajeve. I oni stariji brinu o okolišu. Svi učenici viših razreda su u "Malim geografima". Iako nije baš sunčano, zacrtani posao mora se odraditi. Temperatura i kvaliteta vode u rijeci.


- Većinom gledamo da je vrijeme što ljepše, ali u određenim trenucima odlazimo i kada je vrijeme ružnije da djeca vide kako je to u stvarnosti u prirodi jer priroda nije uvijek lijepo i sunčano, kazao je Krešimir Ilić, učitelj geografije i njemačkog jezika OŠ Milan Sekulić, Lovinac.


Uzorke su uzeli i donijeli u zbornicu, jer kabineta nemaju, a ovdje je najveći stol. I mali volonteri imaju pune ruke posla.


- Sljedeći planovi za volontiranje naše školske zajednice jest plan da se osmisli i uredi dvorište, rekla je Margareta Kranjčević Rogić, učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture i voditeljica volonterskog kluba OŠ Milan Sekulić, Lovinac.


- Moja ideja je da napravimo kuću za ptice i stavimo hranu npr. sjemenke ili nešto, kazala je Katarina. 


Obiteljska atmosfera


Ista ekipa, nakon dogovora, na tjelesni. Nemaju dvoranu, ali ni to im ne smeta. Ništa njima ne smeta, ni to što su više od polovine učenika putnici, ni to što svi učitelji, osim jednog, putuju do svog radnog mjesta, neki i 100 kilometara u jednom smjeru. Uvjerili smo se, zaista im ništa nije teško.


- Vlada jedna obiteljska atmosfera ovdje i djeca iz 8 razreda brinu o djeci iz 1. i obrnuto i svi smo kao jedna mala obitelj, rekla je učiteljica. 


A ta obitelj već godinama provodi projekt besplatnih obroka.


- Dio učenika koji nisu bili u projektu za prehranu financirala je općina dakle lako smo se prilagodili zapravo smo nastavili, istaknula je Marija Tonković, ravnateljica OŠ Milan Sekulić, Lovinac.


Dakle, ova škola svojim zajedništvom, pozitivnom energijom, zadovoljstvom učitelja i učenika toliko je zarazna da smo pomislili, možda su najljepše pjesme o školi i školskom životu nastale upravo ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!