Spektakularni nogometni ogled Vilenjaka i Vukodlaka na dnu presušenog jezera

01.10.2021.

07:00

Autor: Mariola Milardović Perić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Presušilo Modro jezero i to četvrti put u posljednjih 10 godina

Presušilo Modro jezero i to četvrti put u posljednjih 10 godina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Presušilo je Modro jezero i to četvrti put u posljednjih 10 godina. Tako bi, potraje li sušno razdoblje, Vilenjaci i Vukodlaci snage prvi put u povijesti mogli odmjeriti dvije godine zaredom. U iščekivanju tog tradicionalnog i spektakularnog nogometnog ogleda na dnu presušenog jezera, imotski modri biser posjetila je i naša ekipa.

Ako ikad poželite na Zemlji prošetati Mjesečevom površinom sad je prava prigoda. Samo se valja strmim serpentinama spustiti u utrobu Modrog jezera. Gotovo je bez vode. U posljednjih deset godina čak je četiri puta presušilo.

- Ta je pojava iznimna. Zbog potresa, suša i urušavanja došlo je do toga da jezero češće presuši, kaže Ante Čelan Gaganić, imotski kroničar.

Ovaj put dno se ukazalo s brojnim promjenama. Novi izvori pokazuju da jezero, iako staro milijunima godina, još uvijek "diše". A prije nego što vrela prodišu i napune ga ponovno vodom, nadaju se Imoćani, zaigrat će Vukodlaci i Vilenjaci nogometnu utakmicu. I to prvi put u povijesti dvije godine zaredom.

Jedno od najljepših hrvatskih krških jezera, Imoćanima je dnevni boravak, a gostima iz cijeloga svijeta zadivljujuće čudo prirode.

Modro i Crveno jezero s Biokovom na korak su da postanu UNSECO-ov Geopark.

Modri kraški biser i jedinstveni nogometni stadion, to samo u Imotskom ima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!