Kaštelanska osnovna škola Bijaći poznata je po tome što njeguje običaje, baštinu i tradiciju, a HRT-ova splitska ekipa uvjerila koliko se trude mladima usaditi i ljubav prema domaćoj spizi. Iako su školske kuharice izvukle stare recepte, najviše je gužve bilo oko ribara i gradela.
Nema dvojbe tko je danas u Hrvatskoj imao najbolju školsku marendu!
Sedma je ovo Srdelijada, projektni dan koji okupi đake, nastavnike, roditelje i susjede.
- Slavimo more, a srdela je hraniteljica Jadrana i u to ime svaku godinu pečemo srdele. Ove su nam godine donirali naši ribari i gospodin Pera i gospodin Šuško, tako da smo dobili veliku količinu srdela i nadam se da će svi koji budu zainteresirani blagovati, rekla je Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći, Kaštela.
Užitak je vidjeti djecu kako "tamane" srdele. Većina ih je, u sklopu projekta Plavi morski svijet, kojeg je dio i Srdelijada, bila i na radionicama udičarenja, čeka ih i školski lignjolov.
- Što da kažem, njegujemo more pošto smo ipak na Jadranu, pa imamo razne aktivnosti od čakavice...
- Mogu ih pojesti puno, mogu pojesti 10-ak srdela.
Sedma srdelijada posvećena je puževima, no mekušci se ne mogu boriti s ribom s gradela, pa su ostali samo na plakatima.