"Struka je naša furka" projekt od polja do stola

15.04.2021.

07:00

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

default error photo

"Struka je naša furka" novi je projekt Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka. Partner na projektu je Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova koja raspolaže plastenicima i bio-vrtom sa začinskim biljem. Učenici obje škole zajedno će sijati i saditi povrće, potom će brati plodove te ih pripremati.

Marko pohađa treći razred đakovačke strukovne škole, smjer - agrotehničar.

- Imam kod kuće gospodarstvo i oduvijek sam tako naučio raditi kod kuće, pomagati i činilo mi se zanimljivo, kaže Marko Baran, učenik.

Uz projekt "Struka je naša furka", školovanje će postati još zanimljivije!

- Uzgajamo svašta, od različitih vrsta rajčica do paprike, krastavci, celera listaša i korjenaša, uzgajat ćemo feferone ljute i slatke, priča Rebeka Zaklanović, učenica.

- Veselim se radnji jer volim upoznati nove ljude i mislim da je to dobro, odlično, rekla je Magdalena Gregačević, učenica.

U projektu će sudjelovati dvadesetak učenika i dva nastavnika, a moto je projekta - za turističko iskustvo od polja do stola!

- Da zaista krenemo od zemlje, od plastenika, od našeg imanja na Ivandvoru i da onda kroz jednu proizvodnju dođemo do konačnog proizvoda kojeg ćemo prezentirati kao jedan ugostiteljsko-turistički proizvod, tipičan za Slavoniju, objašnjava Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata, Đakovo.

- Plan je da se obiđe jedno poljoprivredno gospodarstvo u Baranji koje se bavi na jedan drugačiji način poljoprivredom, jednom vrstom ekološke poljoprivrede, biodinamičkom poljoprivredom gdje jedna obitelj živi na takav način, to je nešto što naši i njihovi učenici nisu vidjeli, kaže Krunoslav Biberović, profesor-mentor.

Kroz ovaj će se projekt promovirati i zanimanja i jedne i druge škole, a iskustvo i način povezivanja strukovnih škola, projektni će tim ponuditi i široj javnosti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!