"Struka je naša furka" novi je projekt Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka. Partner na projektu je Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova koja raspolaže plastenicima i bio-vrtom sa začinskim biljem. Učenici obje škole zajedno će sijati i saditi povrće, potom će brati plodove te ih pripremati.
Marko pohađa treći razred đakovačke strukovne škole, smjer - agrotehničar.
- Imam kod kuće gospodarstvo i oduvijek sam tako naučio raditi kod kuće, pomagati i činilo mi se zanimljivo, kaže Marko Baran, učenik.
Uz projekt "Struka je naša furka", školovanje će postati još zanimljivije!
- Uzgajamo svašta, od različitih vrsta rajčica do paprike, krastavci, celera listaša i korjenaša, uzgajat ćemo feferone ljute i slatke, priča Rebeka Zaklanović, učenica.
- Veselim se radnji jer volim upoznati nove ljude i mislim da je to dobro, odlično, rekla je Magdalena Gregačević, učenica.
U projektu će sudjelovati dvadesetak učenika i dva nastavnika, a moto je projekta - za turističko iskustvo od polja do stola!
- Da zaista krenemo od zemlje, od plastenika, od našeg imanja na Ivandvoru i da onda kroz jednu proizvodnju dođemo do konačnog proizvoda kojeg ćemo prezentirati kao jedan ugostiteljsko-turistički proizvod, tipičan za Slavoniju, objašnjava Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata, Đakovo.
- Plan je da se obiđe jedno poljoprivredno gospodarstvo u Baranji koje se bavi na jedan drugačiji način poljoprivredom, jednom vrstom ekološke poljoprivrede, biodinamičkom poljoprivredom gdje jedna obitelj živi na takav način, to je nešto što naši i njihovi učenici nisu vidjeli, kaže Krunoslav Biberović, profesor-mentor.
Kroz ovaj će se projekt promovirati i zanimanja i jedne i druge škole, a iskustvo i način povezivanja strukovnih škola, projektni će tim ponuditi i široj javnosti!