Da mladi prije početka svog srednjoškolskog obrazovanja itekako paze s kojim zanimanjima će lako naći posao dokazuje i primjer iz Koprivnice. U tamošnjoj Obrtničkoj školi već godinama nemaju problema s upisom budućih konobara i kuhara. Sve više mladih želi se školovati upravo za ta zanimanja, a poslovne ponude stižu im i prije završetka obrazovanja.
Kako se postavlja stol? S koje se strane prilazi gostu? Sve su to ovi učenici trećeg, završnog razreda konobarskog smjera, odavno naučili, ali ponavljati se mora. Jer gosti su zahtjevni.
- Pa ima puno tih trenutaka i onda bi se ispričala, složila novo i donijela, rekla je Veronika, 3. H razred, smjer konobar.
- Lakše je posluživati hranu, jer hrana je stabilna, a piće nam se može proliti u tacni ako nismo oprezni, izjavio je Dean, 3. H razred, smjer konobar.
- Veseli nas da su neki učenici i njihovi roditelji prepoznali da su to jedna jako zahtjevna i veoma kvalitetna, kako bi rekla nikad nepresušna zanimanja, koja nas prate kroz život, poručila je Blaženka Pianec, strukovna učiteljica ugostiteljskog posluživanja.
- Mi upisujemo jedan razred u kombinaciji kuhara i konobara, 16 kuhara, 8 konobara, znači 24 učenika, rekao je Zlatko Martić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica.
U susjednom praktikumu spretne ruke kuhara maturanata za pečenje pripremaju povrće, sir i šunku.
Mnogi misle da kuharski smjer upisuju učenici s lošijim ocjenama. No daleko je to od istine.
- Ne može biti svatko kuhar, treba puno znanja, cijeli život treba učiti, priopćila je Grozdana Bohorč, nastavnica kuharstva.
Podravski ugostitelji bili bi najsretniji da svaki od ovih učenika završi u njihovim redovima. Prema iskustvima iz proteklih godina, njih 70 posto doista će se zaposliti u svom kraju. Ostali na Jadranu i u inozemstvu.