Svjetionici nisu samo svjetla, oni su više od toga

25.11.2022.

07:23

Autor: Odri Ribarović/More/HRT

Kraljevička lanterna

Kraljevička lanterna

Foto: HTV / HRT

Svjetionik Rt Oštro u Kraljevici jedan je od najstarijih svjetionika koje je Austro-Ugarska monarhija izgradila u Kvarnerskom zaljevu. Ove godine obilježio je svoj 150. rođendan. Popularna "Lanterna" jedan je od simbola grada, pa ima i svoju pjesmu.

Elektrifikacijom Kraljevice "Lanterna Oštro" zasvijetlila je električnim svjetlom, no krajem '60.-ih godina prošloga stoljeća zamijenila ju je plutajuća oznaka. Na zamolbu Kraljevičana, Grad Kraljevica i Plovput obnovili su svjetionik, koji je nakon gotovo pola stoljeća mraka ponovno zasvijetlio.

- Kada se to dogodilo, zaista je bilo emotivno, svi naši stanovnici su došli i čak smo čuli da su i suzu pustili, rekla je Paula Vučković, Grad Kraljevica.

- Godine 2006. je ponovno lanterna zasvijetlila. Ovdje se pjevala ta pjesma "Lanterna" i praktički cijela Kraljevica je bila ovdje. Rekao sam 1872. je sagrađena, do 1937. je gorila na petrolej, nakon toga na struju, objasnio je Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice.

A danas čeka svjetlije dane; novo ruho i novi život.

- Novim zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama i novim zakonom o Plovputu svjetionici bi imali poseban status. Svjetionik Rt Oštro Kraljevica eklatantan je primjer propadanja svjetionika i razlog zbog čega je nužno donošenje ova dva navedena zakona. Hoće li to biti najam, hoće li biti neka ugostiteljska djelatnost, recimo na ovoj poziciji sve je moguće. Može biti i muzej, rekao je Ljubo Jeremić, Plovput Rijeka.

- Može biti i muzej, može biti neki prostor za neku gospodarsku aktivnost. Bitno je što ja uvijek ponavljam, kada obnavljamo te povijesne objekte, da u njemu bude život, da se u njemu nešto dešava, jer ne obnavljamo samo radi kamena, nego radi ljudi koji će u njemu biti, dodao je Čandrlić.

Kako bi sačuvali svjetionike kao dio naše pomorske kulturne baštinu, u Plovputu su još prije nekoliko godina pokrenuli projekt njihove obnove. Novi zakoni to će precizno definirati.

- Krenulo se 2018. kad je obnovljen rt Savudrija, to je bila 200. obljetnica njegove izgradnje, a samim time smo obilježili i 200 godina organizirane svjetioničarske službe u Republici Hrvatskoj. A za 2024. u razmatranju je obnova upravo ovog našeg lijepog svjetionika rt Oštro u Kraljevici, kaže Jeremić.

Jednog od najstarijih u Kvarnerskom zaljevu.

- Bio je to projekt Austro-ugarske kako bi se osvijetlila pomorska komunikacija prema luci Rijeka i imao je veliki značaj pogotovo u 18. stoljeću za prilaz bakarskom zaljevu tako da su se tu odvijale velike fluktuacije brodova, parobroda, dodao je Jeremić.

No, i danas je i mjesto susreta:

- Imamo i kulturno-umjetničko društvo KUD Lanterna koje, evo, svake godine kada ima svoje obljetnice, godišnjice vole doći ovdje i pjesmom odati počast toj lanterni, dodala je Vučković.

- Svjetionici nisu samo svjetla, oni su i više od toga. To se najbolje vidi iz ovog primjera ovog svjetionika koji je prirastao srcu mnogim građanima Kraljevice, ali i šireg našeg primorskog kraja. Svi znamo da je pjesmu napisala gospođa Mirjana Bobuš, a u interpretaciji gospođe Radojke Šverko osvojila je i prvu nagradu 1995. godine na splitskom festivalu, zaključio je Jeremić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!