Legenda o duhu žene u crnom na Mornaričkome groblju u Puli

06.02.2022.

13:47

Autor: Marko Percan/More/HRT

HTV-ova emisija More istražila je - što stoji iza legende o ženi u crnom na pulskom Mornaričkome groblju?

HTV-ova emisija More istražila je - što stoji iza legende o ženi u crnom na pulskom Mornaričkome groblju?

Foto: Ilustracija / HRT

HTV-ova emisija More istražila je - što stoji iza legende o duhu žene u crnom na pulskom Mornaričkome groblju?

Nekada se ovom sablasnom pričom plašilo preradoznalu djecu. No, ni odraslima nije svejedno. Priča počinje na pulskom Mornaričkom groblju. Tu se navodno ukazuje duh žene u crnom. Ime joj je Matilda.

Svaki grob na pulskom Mornaričkom groblju ovdje ima svoju priču. Mornaričko groblje otvoreno je 1862. Na njemu počiva dvanaest austrougarskih i jedan turski admiral, talijanski i njemački mornari, kao i stradali članovi posade bojnih brodova Szent Istvan i Viribus Unitis.

No postoji jedan grob koji je položen u smjeru drugačijem od ostalih. Onaj Matilde Barry. Rođena u Londonu 1804., umrla u Puli 1873. Na grobu joj piše "Thy will be done", zvuči kao iz nekog gotičkog romana.

Matilda je preminula prije 150 godina. U Puli već jako dugo nema živih nasljednika. No, netko i dalje ustrajno održava njezin grob. Tko?

Djelatnik groblja Valter koji nije htio pred naše kamere, kaže da se na njenom grobu uvijek nalazi cvijeće i ova svijeća koja ponekad i gori, iako nitko od djelatnika nikada nije vidio nikoga da obilazi ovaj grob. Valter nam je rekao i da su ukazanja Matilde najčešća oko 13. siječnja.

Grob održava sama pokojnica čiji duh noću ovuda šeće. Matilda je bila stara guvernanta koju je smrt zatekla kod visokog časnika austrougarske mornarice. Za života je bila opsjednuta čistoćom, redom i disciplinom pa i u smrti održava svoj grob. Tako kaže priča.

No, istina je potpuno drugačija. Punim imenom Matilda Rose Barry bila je irska plemkinja koja je s mužem Charlesom, istaknutim bankarom iz Trsta doselila u Pulu. Imali su sedmero djece. Najslavniji Matildin sin bio je Alfred Ritter von Barry. Bio je viceadmiral i zapovjednik Pule, a na brodu "Prinz Eugen" sudjelovao je u Viškoj bitci 1866.

Stariji Matildin sin Richard bio je kapetan broda "Novara" kojim je nadvojvoda Maximilian doplovio u Meksiko 1864. Čin viceadmirala imao je i Richardov sin Wilhelm koji je 1892. sudjelovao u polarnoj ekspediciji. I ostali Matildini potomci slijedili su tradiciju službe u ratnoj mornarici. Svi osim njezine unuke Leontine Camille koja je postala poznata austrijska slikarica, a godinama je živjela u Rijeci.

Nije poznato kako je Matilda Barry postala lik jezive pulske urbane legende. Ali moguće da je to bilo 70-ih godina prošlog stoljeća kada se ovdje gradi novi kvart, dolaze novi stanovnici pa i djeca koja otkrivaju groblje kao svoje pomalo bizarno igralište. Moguće da je tako nastala ova legenda.

I tako smo se ponadali da smo rasvijetlili ovu priču i dali odgovore na sva pitanja. No, nismo. Nismo dali odgovor na ono glavno pitanje. Tko i dalje brine o grobu stare plemkinje koja je preminula prije stoljeće i pol? 

Pogledajte prilog:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!