Tuga za uginulim mladuncem

04.10.2021.

09:36

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HRT

Tuga za uginulim mladuncem

Tuga za uginulim mladuncem

Foto: Institut Plavi svijet / HRT

Ima li što tužnije od majčine boli za uginulim mladuncem - satima ga je pokušavala njuškom držati na površini, plivati s njim, uporna u svojem očaju.

Potresne prizore koji paraju srce i možda najbolje pokazuju koliko i životinje osjećaju, snimili su kod Lošinja znanstvenici Instituta Plavi svijet. Riječ je o prvim snimkama takva ponašanja dobrih dupina u Jadranu.

- Mi kao znanstvenici želimo uvijek sve snimiti, zabilježiti, da vidimo što se događa, ali ovdje smo, s druge strane, imali tugujuću majku, vi vidite tu nemoć i onda je želite samo pustiti na miru da ima vremena oprostiti se od mladunca, objasnio je Jeroen Hofs s Instituta Plavi svijet.

I bila je jača ljudskost od znanosti, nisu uzeli majci mrtvo mlado za proučavanje. Jer jedno je udžbenik, a drugo emocija. A sućut je i u dupina velika. Zajedno skaču, zajedno i plaču.

- U jednom trenu ste imali osjećaj kao da te jedinke tako blizu plivaju, kao da je grle, kao da je tješe, kao da je u stvari pružaju potporu u tom tužnom događaju. Međutim, majka niti u jednom trenutku, bez obzira na približavanje odraslih životinja, nije htjela ispustiti svog mladunca, rekla je Marinela Cukrov s Instituta Plavi svijet.

Slično se ponašaju i drugi dupini i kitovi.

- Ovo su prvi zabilježeni slučajevi, iako se ovdje istraživanje vrši preko 35 godina, rekla je Tihana Vučur Blazinić s Instituta Plavi svijet.

Sve je to more i sve je to život, treba biti i opomena čovjeku da ne nasrće na dupine, pogotovo majke s mladima. Barem to možemo razumjeti, ljubav prema djetetu jednaka je bio čovjek ili dupin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!