Grčka hrana u starogradskom polju projekt je arheo-gastronomije u sklopu kojega se osmišljavaju recepti na temelju starogrčkih izvora. Održava se treću godinu. Naša ekipa bila je u Jelsi gdje su se spremali neki novi stare recepte, a oni koji ih također žele probati, ubuduće će to moći u certificiranim konobama i restoranima.
U samo nekoliko dana, sada certificirani ugostitelji naučili su kako pripremiti cijeli niz recepata s pečatom daleke povijesti.
- Kao na primjer Zeusovu tortu, grčke palačinke. Sretni smo što možemo implementirati jednu novu gastro ponudu u naše restorane. U tom smislu se zaista prilagođavamo da što više nudimo mediteransku, dalmatinsku, u ovom slučaju čak i originalno izvornu farovsku hranu prije 2.000 godina, rekli su ugostitelji.
Nema u receptima šećera, krumpira, rajčice ni paprike jer ih nije bilo ni u vremenima grčke antike. Što se onda jelo, otkrivaju povijesni izvori koji dolaze uglavnom iz staroga Rima.
- Rim je stavio puno tragova, ali nam je ostavio i zapise o grčkoj hrani na jednoj glavnoj i izvor za ovo proučavanje nam je koji nam je iz četvrtog stoljeća prije Krista, ali se čuva kao dio zapisa iz trećeg stoljeća po Kristu od pisca adelea, kaže Ivana Ožanić Roguljić, Institut za arheologiju, Zagreb.
Pokrovitelju projekta cilj je kreirati nove turističke proizvode.
- Prezentirati, brendirati naše nasljeđe našu baštinu i kroz nove, novootkrivene izbore, nove recepture, ponuditi ono što su naši stari jeli na ovom području na jedan nov zanimljiv način, govori Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet SDŽ.
Time se i čuva baština, pa je projekt važan ne samo za Stari Grad i županiju, nego i za hrvatski turizam uopće.
- Zato što imamo jedan projekt koji je dosta originalan, on spada u nešto što smo mi nazvali, na samom početku, arheo gastronomija i u svakom slučaju, on je plod jedne suradnje između instituta za arheologiju u Zagrebu i Javna ustanova agencije za upravljanje starogradskim poljem, zaključio je Vinko Tarabušković, ravnatelj Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.
U projektu kojemu je iduća faza tiskanje kuharice s receptima sudjeluju i učenici Srednje škole Hvar.