U Konavlima je službeno počela berba grožđa

19.09.2022.

07:00

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/HRT

U Konavlima je službeno počela berba grožđa

U Konavlima je službeno počela berba grožđa

Foto: Dnevnik / HRT

U Konavlima je i službeno počela berba grožđa. Deseta manifestacija "Trganje" okupila je vinare, vinogradare, ali i brojne goste koji su, pomažući u branju, iz prve ruke upoznali vinsku tradiciju juga Hrvatske.

Nijedan pravi posao u Konavlima ne počinje bez tradicionalne zdravice!

- Skupi se surma, to je grupa ljudi koja dođe u vinograd, i onda s Božjim blagoslovom, nožice ili prije smo mi imali kosurke, pa bi kosurcima to trgali, a danas nemamo, pa moramo s nožicama, rekao je Ilija Kesovija iz Konavla.

Nožice, odnosno škare, podijeljene su, kao i kašete - sve je spremno za početak berbe!

- Godina je nikad bolja, tako rekoć, za ove naše uvijete: jer mi - dosta je sušno, ali kod nas ima kanal za natapanje, tako da se, narod je natopio lozu i godina je za nas super, rekao je Ivo Karaman, vinar.

Vinarima i vinogradarima već godinama najveću glavobolju zadaje potraga za radnicima, odnosno za pomoći u branju grožđa. Stoga se vesele "Trganju", manifestaciji koja se održava desetu godinu zaredom.

- To je jedna lijepa manifestacija gdje nam se pridruže, ne samo lokalni vinari, vinogradari, lokalno stanovništvo iz Konavala i Dubrovnika; nego svake godine imamo sve više i više turista koji uživaju u ovoj manifestaciji, rekao je Ivo Mujo, Agroturizam Konavle.

Turisti su se odmah uhvatili posla. A neki su iskoristili trenutak i kušali slasne bobice. Nakon posla - zabava, i to prava vinska! Turisti su doznali sve o vinskoj tradiciji, naravno, uz ukusan zalogaj i čašu pravog, domaćeg vina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!