Život na otoku: Hranu proizvode sami, a baš kao nekad koriste i "trampu"

15.12.2022.

07:05

Autor: Odri Ribarović/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Umjesto kopna izabrali život na otoku

Umjesto kopna izabrali život na otoku

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Lijepa Naša s razlogom pripada jednom od najljepših dijelova svijeta. Naš Jadran plijeni autentičnim duhom Mediterana kakav je nekad bio i ljudima koji su baš takva mjesta odabrali za život. Poput mjestašca Filozići na sjevernom dijelu otoka Cresa.

Sjeverna strana otoka Cresa očarava ljepotom iz zraka. U njoj čuva bajkovita mjestašca koja i izgledaju i mirišu, kao Mediteran nekad.

U Filozićima stalno živi samo obitelj Zlatkov. No, šale se da nisu sami jer im uvijek netko dođe. Hranu proizvode sami, a baš kao nekad koriste i "trampu".

- Robna razmjena. Ja sam imao dobru frišku ribu, a ti si imao fenomenalno vino. I tako smo se upoznali, rekao je Ferdo Matulja - Muha, stanovnik Porozina na otoku Cresu.

Sada su susjedi, udaljeni 10-tak minuta. I bračni par Matulja zamijenio je život u Opatiji za život u Porozini u obiteljskoj starini. Vesna, umirovljena liječnica, dugo je morskim putem odlazila raditi na kopno.

Ali vrijedilo je, kažu svi. Igor je čak i brod prodao da bi u Filozićima kupio kuću.

- Kako sam nekad skiperirao i obišao sve otoke jadranske odlučio sam da želim živjeti na otoku, istaknuo je Igor Zlatkov, stanovnik Filozića na otoku Cresu.

Sada ljetuje na brodovima prijatelja koje zajedno s turistima ugošćava na svom imanju gdje se živi i radi u duhu "Mediterana kakav je nekad bio" .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!