Umjetnička instalacija i inovativni proizvodi - Varaždin slavi heljdu

16.11.2024.

07:01

Autor: Paula Poljak-Morandini/L.P./Regionalni dnevnik/HRT

A na poseban način Varaždin odaje priznanje svojim zaštićenim namirnicama. Ovoga puta svoju umjetničku instalaciju dobila je heljda - visokovrijedna žitarica - simbol varaždinske gastronomije i poljoprivredne tradicije.

Na putu do tržnice, u prolazu Marijana Zubera, nižu se nadahnuća za domaće obroke. Instalacijama varaždinskom zelju, bučinom ulju, klipić mašini pridružila se - varaždinska heljda.


- Zrno koje nije oljušteno, znači onakvo kakvo se ubere. Uslikala, uvećala i napravila stiliziranu sjemenku heljde, od koje je nastala ova kompozicija koju vidite sad na zidu, rekla je Snježana Pokos-Vujec, keramičarka, autorica instalacije.


Od crvene i bijele gline, keramičarka je ručno oblikovala uvećane i stilizirane sjemenke, palila ih na 1200 cezijevih stupnjeva, kako bi izdržale vremenske izazove.


- Želimo da naši turisti kada dođu u grad Varaždin i kada ga posjete kada se šeću po povijesnoj jezgri da još uz sve bogatstvo koje nudimo i zahvaljujući umjetničkim instalacijama da se osjećaju još ugodnije. Stvaranje turističkog proizvoda, novog proizvoda Grada Varaždina, kaže Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina.

Posebna jotei čokolada od ekspandirane heljde


Pet je stoljeća duga pisana povijest heljde u varaždinskom kraju. Otud se širila po Hrvatskoj, svjedoči monografija. Novija povijest započela je probirom sorte prije 15-ak godina.


- Nakon dugotrajnih pokusa, govori uspjeli smo je 2021. upisati na sortnu listu kao čuvana sorta. Drago nam je da imamo tu čuvare sjemena. Trenutačno je to familija OPG Pocedulić, priča Dragutin Vincek, pročelnik UO za poljoprivredu Varaždinske županije.


Iznimno zdravu, drevnu žitaricu razvijaju u niz novih proizvoda, nagrađivanih na svjetskoj i domaćoj razini.


- Ponosni smo nositelji najinovativnijeg prehrambenog proizvoda, to je naša jotei čokolada od ekspandirane heljde. Ali nakon nje smo plasirali još jedan novi proizvod, a to su zapravo ekspandirana heljdina zrnca u čokoladi posipana s narančinom prašinom. Jedna predivna, prefina delicija, zaključuje Tamara Pocedulić, čuvarica sjemena varaždinske heljde.


Prirodnog oblika, taktilno ugodna keramička zrna heljde postat će varaždinski suvenir. Sama pak namirnica spremna je za zaštitu izvornosti na europskoj razini. Nepresušno vrelo gastronomskih kombinacija, počinje s osnovnim receptom za - hajdinu kašu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!