Zadranka Ana uzgaja japanske prepelice, sva jaja proda na kućnom pragu

10.01.2022.

07:00

Autor: Melita Šare/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ana Čitlak

Ana Čitlak

Foto: Dnevnik / HRT

Zna se da je na kraljevskim dvorovima na stolu moralo biti probranih delicija - među njima i prepeličjih jaja. S tim energetskim bombicama, punima minerala i vitamina, Zadranka Ana Čitlak ima velike planove. Sva jaja za sada proda na kućnom pragu. Sanja o pravoj farmi.

Na zadarskom Dračevcu s jedne strane pruža se pogled na planinu, s druge na more i otoke. Rijetko savršen položaj, čist zrak. A u ovoj kućici, u "pernatom" apartmanu, zimi prebiva pedesetak japanskih prepelica. I ništa im ne nedostaje. Jedu čak i morski pijesak.

- One nažalost moraju biti u kavezima, a preko ljeta imamo ograđeno dvorište i onda ih pustimo u taj ograđeni prostor. Ja im dajem morski pijesak kao dodatak prehrani da bi se ojačala ljuska jaja, napunila sa što više kalcija, minerala, kaže Ana Čitlak, uzgajivačica japanskih prepelica.

Ana je već niz godina u ugostiteljstvu. Radi i na kruzerima i po šesnaest sati na dan, što je uzelo danak.

 - Ja sam radila jako puno sati, pojavile su se alergije, astma, pad imuniteta, slabo željezo, kaže Ana Čitlak.

Najprije je jaja kupovala, a zatim i sama počela uzgajati prepelice. "Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje", u Aninu slučaju i do pet, i, evo je, zdrava!

- Voljela bih da nas ima više koji prikazujemo ta jaja, koji izlazimo na sajmove, koji govorimo kako mladi ljudi mogu uspjeti, kaže Ana Čitlak.

 Na njezinu OPG-u i mali je rasadnik, kako kaže, zaboravljenog bilja Mediterana. Aloe vera, kadulja, ružmarin, mirta.

Radi i smoothije, zelene napitke za detoksikaciju. Često svoje eliksire nudi i gostima. Naravno, sastojak ovoga su i njezine minijaturne delikatese.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!