Istarski je med 50. hrvatski proizvod koji je zaštićen europskom oznakom izvornosti. Među njima je čak sedam različitih vrsta meda. Veliko je to priznanje pčelarima i još jedan dokaz vrhunske kvalitete našeg meda.
21.07.2024.
07:16
Autor: Klara Dujmović/T.D./Dnevnik/HRT
Istarski je med 50. hrvatski proizvod koji je zaštićen europskom oznakom izvornosti. Među njima je čak sedam različitih vrsta meda. Veliko je to priznanje pčelarima i još jedan dokaz vrhunske kvalitete našeg meda.
Istarski med - hrana bogova i izvor zdravlja. Igor Damijanović od svojih pčelica ubire tu ukusnu energetsku bombu.
- Sladak, slađi od šećera. Okus zavisi od koje paše smo radili, istaknuo je Igor Damijanović, pčelar iz Pule.
A onaj dobiven od bagrema, kadulje, kestena, lipe, vriska, cvjetni med i med od bjelogorične medljike sada je zaštićen. Istarskim medom može se zvati samo onaj koji je u svim fazama proizvodnje nastajao na određenom području - od pčelinje paše do vrcanja i pakiranja.
- Upravo radi toga smo i krenuli u ovu zaštitu 2017. godine, da ne dokazujemo koji je istarski, a koji nije, gdje je patvorina, rekao je Ranko Anđelini, pčelarska udruga Lipa iz Pazina.
Zaštitom je obuhvaćen i med proizveden u dijelu Primorsko-goranske županije te slovenskom dijelu Istre.
- Razmišljali smo kako našem medu dati veću vrijednost. Inicijativa pčelara iz hrvatskog dijela Istre bila nam je bliska i došla je u pravo vrijeme. To je bila prilika da napravimo zajedničku priču i valoriziramo svoj rad, rekao je Klavdijo Babić, predsjednik pčelarske udruge Kopar.
Potrošači će znati da kupuju pravi istarski med i lakše će ga prepoznati na tržištu.
- S vremenom kada se ljudi naviknu, kao i za maslinovo ulje, postići će bolju cijenu jer će garantirati određenu kvalitetu, naglasio je Nediljko Landeka, pčelar iz Pule.
Istra ima 400 pčelara s oko 13 i pol tisuća košnica od kojih se godišnje dobije od 250 do 300 tona meda. Zaštitu će dobiti svi oni koji zadovolje kriterije određene specifikacijom.
- Vjerujem da će svi pčelari odabrati jedno certifikacijsko tijelo. Svako to tijelo certificirat će sav postupak proizvodnje meda, od samog početka do kraja, do stavljanja u teglice, rekao je Ecio Pincan, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije.
Samo takav će med moći imati oznaku izvornosti.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora